Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 12. 2020. 20:24 >> 23:52
10

POPA SA MARKOVIĆEM

"EU pomno prati razvoj političke situacije"

Parlamentarna većina, povredom važećeg Poslovnika Skupštine i preuzimanjem nadležnosti Državne izborne komisije (DIK), izvršila je pravno nasilje, ocijenio je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković na sastanku sa ambasadorkom Evropske unije (EU) Oanom Kristinom Popom.

Iz DPS-a saopšteno je da su Marković i politički direktor te partije Branimir Gvozdenović razgovarali sa Popom o jučerašnjim dešavanjima u Skupštini.

"Koja su se desila izvan važećih zakonodavnih okvira, imajući u vidu da prema važećem Poslovniku Skupštine, nije postojalo prisustvo većine ukupnog broja poslanika, a time i kvorum za otvaranje sjednice parlamenta, niti njenog daljeg održavanja", piše u saopštenju.

Marković je ocijenio da u takvim okolnostima plenarna sjednica nije mogla ni da počne, niti da se održava, odnosno da nije mogao da bude usvojen ni dnevni red, odnosno zakoni koji su se našli u dopuni dnevnog reda.

"U zaključku, Marković je konstatovao da je postupanjem parlamentarne većine izvršeno pravno nasilje, ne samo povredom važećeg Poslovnika Skupštine, već i preuzimanjem nadležnosti DIK-a, zbog čega će DPS podnijeti pritužbe i prijave kod nadležnih pravosudnih i sudskih organa", dodaje se u saopštenju.

Popa je, kako se navodi, informisala Markovića i Gvozdenovića da EU pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, ona je istakla da institucije moraju da postupaju u skladu sa pravnim procedurama i shodno nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima.

"Popa je pozvala sve političke aktere da demonstriraju poštovanje vladavine prava i demokratskih principa kako bi pronašli održivo rješenje za trenutnu političku situaciju kroz dijalog i u duhu uzajamnog poštovanja", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније