Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 12. 2020. 02:26 >> 16:16
62

SKUPŠTINA

Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore usvojila je, u dva i po sata nakon ponoći, izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

U izmjene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Parlament nije podržao izbor Lidije Vukčević za Vrhovnu državnu tužiteljku, dok je za Danijelu Marković glasalo 27 poslanika, što nije bilo dovoljno za izbor.

Usvojene izmjene i dopune više zakona

Poslanici su usvojili Odluku o obrazovanju odbora za sve obuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, a nijesu prihvaćeni amandmani predstavnika opozicije.

Usvojene su izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima se, kako je navedeno, omogućava ulazak novih kadrova u državnu upravu.

Parlament je usvojio i izmjene Poslovnika, prema kojima će najmanje jedan potpredsjednik Skupštine biti predstavnica manje zastupljenog pola, a jedan poslanik manjinskih partija.

Usvojene su i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima je predviđeno da direktorima zdravstvenih ustanova prestaje mandat ukoliko su tu funkciju obavljali više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima.

Poslanici su večeras usvojili izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Skupština verifikovala mandat Zoronjić

Skupština Crne Gore nastavila je rad, iako Državna izborna komisija nije verifikovala mandat novoj poslanici liste "Crno na bijelo" Suadi Zoronjić, umjesto Filipa Adžića koji je podnio ostavku.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je kazao kako nastavljaju rad, uprkos "neviđenoj opstrukciji opozicije i Državne izborne komisije". Bečić je saopštio da je Skupština verifikovala mandat poslanici Suadi Zoronjić.

Poslanici su zatim, sa 41. glasom za, na dnevni red uvrstitli i izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima. 

Vladajuća većina nije uvrstila u dnevni red prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke.

Leposavić: Amfilohije i Irinej dali živote da bi odbranili svetinje

Ovim izmjenama stvaraju se uslovi da prestane pravno nasilje koje vodi poništavanju čovjeka i njegovih prava, ocijenio je ministar pravde Vladimir Leposavić.

"Ovim zakonskim tekstom počinje nova era vladavine prava u CG, a samim tim CG nanovo počinje da postoji, kao ono što ona treba da bude i što jeste u ciljevima vašim i srcima", poručio je Leposavić i ustvrdio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh SPC Irinej dali živote da bi odbranili svetinje.

Skupština Crne Gore počela je, umjesto u podne u 16h, posljednju ovogodišnju sjednicu sa pet tačaka dnevnog reda, a očekuje se da će poslanici raspravljati i o zakonima koje je predložila Vlada. Na sjednici nije bilo poslanika opozicije, a nakon prozivanja, predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić konstatovao je da ima kvoruma za rad. Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Filip Adžić, kako je ranije najavio, podnio je ostavku na mjesto poslanika, što je predsjednik Skupštine konstatovao. U toku je pauza u radu Skupštine dok se Državna izborna komisija ne izjasni o upražnjenom poslaničkom mjestu i na to mjesto ne naimenuje novog sa liste "Crno na bijelo".

Bečić je pojasnio da je poslanica Demokratskog fronta, Maja Vukićević, tražila da prisustvuje sjednici na daljinu, što joj, kako je pojasnio, omogućuje Poslovnik.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je na početku sjednice da niko neće blokirati rad Skupštine i zatražio da se prozivkom utvrdi kvorum.

"Ko god pokuša da blokira ovaj dom, imaće žestok odgovor sa naše strane. Sada ćete vidjeti kako država rješava problem opstrukcije za samo 15 minuta", naveo je Bogdanović u obraćanju. 

Zahtjev za utvrđivanje kvoruma potpisalo je deset poslanika. 

"Vladajuća većina nema 41 glas za održavanje sjednice parlamenta", saopštio je, u ime opozicije, Danijel Živković, šef poslaničkog kluba DPS-a, novinarima u parlamentu.

Kazao je da ima saznanja da je jedan od poslanika većine u samoizolaciji zbog korona virusa.

Pozvao je većinu da "ne pribjegava kršenju Poslovnika" i najavio konkretne korake ukoliko do toga dođe.

Sjednica je trebalo da počne u 12 sati, ali je kasnila četiri sata, zbog sjednica skupštinskih tijela i različitog tumačenja Poslovnika, čijim je izmjenama omogućeno onlajn učešće u radu poslanicima koji su u samoizolaciji.

 

Пратите нас на

Коментари62

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније