Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

25. 12. 2020. 17:45 >> 06:11
13

ZAKONODAVNI ODBOR

Zeleno svjetlo za izmjene Zakona

Glasovima sedam poslanika vladajuće većine Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasio se da je Predlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović na sjednici tog skupštinskog tijela tražio je da se tačka o Predlogu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti skine sa dnevnog reda.

On je rekao da nema potrebe da ta tačka danas bude na dnevnom redu i da se pred proljećno zasjedanje može staviti na dnevni red.

„Molim vas da se ta tačka skine sa dnevnog reda, ukoliko nemate neke druge namjere pa da na neka mala vrata tu tačku dnevnog reda, oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, stavite na plenarno zasijedanje koje počinje u ponedjeljak“, rekao je Popović.

Nakon glasanja, predlog Popovića je odbijen.

Ministar pravde Vladimir Leposavić je, obrazlažući Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao da su razlozi za izmjenu ti što u važećem Zakonu postoje norme koje su nelegalne i nelegitimne.

Kako je objasnio, nelegitimne su u smislu neodobravanja i jasnog protivljenja ogromne većine građana.

"Njihova je očigledna nesaglasnost sa ne samo ustavno-pravnim poretkom Crne Gore, nego i sa onim što su osnovni pravni standardi", naveo je Leposavić.

On je rekao da su tretirana dva glavna pitanja, prvo se tiče imovinsko-pravnog spora, a drugo registra vjerskih zajednica.



Leposavić je kazao da predložene norme u izmjenama i dopunama vraćaju pravnu sigurnost crkava i vjerskih zajednica.

On je naveo da budući da se radi o hitnosti nije bilo klasične javne rasprave, već su sprovedene konsultacije gdje su vjerske zajednice koje su željele, dale svoje predloge.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vukasnović Stanković smatra da je Predlog zakona suprotan Ustavu, jer je, kako je navela, udar na Crnu Goru.

“Nijeste razgovarali sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) i još 12 registrovanih zajednica, kao ni sa predstavnicima akademske zajednice”, kazala je Vukasnović Stanković.

Ona je navela da ne postoje nelegalne i nelegitimne norme.

“Vi ste ministre pobrkali nadležnosti, nije Vaša nadležnost da vi ocjenjujete je li nešto u skladu sa Ustavom, ili nije", navela je Vuksanović Stanković, obraćajući se Leposaviću.

Vuksanović Stanković je kazala da nije posao ministra da ocjenjuje da li je nešto u skladu sa Ustavom, i da je to posao Ustavnog suda.

“Ono što je očigledno je da ste Vi pohitali, pa ste nakon tri dana što ste došli na mjesto ministra već imali spreman zakon. Taj zakon je pisan u sjedištu druge države, a Vi ste bili samo poštonoša prema Crnoj Gori”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da neće dozvoliti da se zakoni Crne Gore pišu u drugoj državi.

“Nećemo vam dozvoliti da okupirate Crnu Goru. Ni vi, ni ova nova vladajuća struktura”, kazala je Vuksanović Stanković.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović rekao je da je Predlog zakona suprotan clanu 93 Ustava Crne Gore.

“Izjava episkopa Joanikija je dokaz da Predlog zakona o izmjenama i dopunama jeste rezultat protivustavnog djelovanja, jer je zakon predložila Srpska parvoslavna crkva (SPC), a Vlada i Ministarstvo su samo ovlašćeni predstavnici SPC”, kazao je Papović.

On je naveo da je Leposavić samo zastupnik SPC i da je Predlog zakona pravno nasilje nad ustavnim i pravnim poretkom Crne Gore.

Papović je kazao da se obično za izmjene i dopune zakona traži nešto što je vezano samo za normu i nešto što bi trebalo poboljšati.

Kako je naveo, riječ je o obmani zbog koje bi Leposavić trebalo da podnese ostavku, jer je Vlada kazala da će sve zakone donositi po evropskim standardima.

"Ovo je atak na građanska i ljudska prava i atak na Crnu Goru", kazao je Papović.

Papović je rekao da bi oni opet glasali za aktuelni Zakon kao i prije godinu.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je kako to da poslanik DPS-a zamjera Leposaviću pozivanje na neustavnost.

“Jeste li kad ste usvajali Zakon preko noći sproveli konsultacije sa drugim vjerskim zajednicama. Ne sjećamo se da je bilo podatka u javnosti da je konsultovana i jedna vjerska zajednica. Kad ste vi na čelu izvršne vlasti može preko noći da se predlažu izmjene i dopune, a kad je neka druga onda se problematizuje zašto to radi za pet ili 15 dana“, naveo je Koprivica.

On je kazao da ne treba da postavljaju Vladi pitanja zašto je žurila, jer ni prethodna Vlada nije obavljala konsultacije.

“Prethodna Vlada je preko noći ponudila Predlog izmjena i dopuna”, rekao je Koprivica.

Papović je odgovorio da su imali komunikaciju sa svim vjerskim zajednicama i da su dobili od svih pozitivno mišljenje, osim od jedne.

"Venecijanska komisija je nakon usvajanja predloga zakona znala za to i niko nije uputio nijednu primjedbu. Pošaljite vi Predlog Venecijanskoj komisiji, pa da vidimo šta će reći", kazao je Papović.


Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da se raduje što će konačno izmijeniti sporne članove Zakona koji je još na snazi.

“Kada je Vlada Duška Markovića uputila predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti Skupštini, kako su tada obmanuli i Skupštinu i cjelokupnu javnost i međunarodne naše partnere, danas takođe kolege koji su tada bili vlast pokušavaju ponovo obmanuti crnogorsku javnost”, rekao je Martinović.

On je kazao da nije tačno da su uvažene preporuke Venecijanske komisije.

“Kazali su što treba inkorporirati u zakon, a što tadašnja vlast nije učinila. Nemojte se pozivati na Venecijansku komisiju jer ima toliko preporuka koje nijeste uvažili da je to skandalozno”, naveo je Martinović.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović kazala je da niko od zaposlenih iz Ministarstva pravde nije učestvovao u izradi izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Meni nije jasno koji su razlozi hitnosti bili da ne sprovedete javnu raspravu u pripremi tog zakona”, rekla je Pribilović.

Ona je navela da nikakve konsultacije Vlada nije obavila sa CPC.

„Ja nemam drugi zaključak osim da ovakvim ponašanjem imate namjeru da odustanete od evropskog puta Crne Gore”, kazala je Pribilović.

Leposavić je na kraju rasprave odbio da odgovara na pitanja poslanika.

TV prilog: Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније