Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 12. 2020. 09:05   >>  09:37 3

MARIĆ

Objaviti dokumenta o zaduženju, ali i ostale ugovore

Transparentnost mora biti princip rada nove Vlade, kaže izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić i dodaje da od nove vlade očekuje da objavi svu dokumentaciju o emisiji obveznica, ali i ranije ugovore o raznim privatizacijama.

“Vlada i njeni organi moraju da imaju visok nivo transparentosti”, kazao je Marić i podsjetio da je nekoliko NVO već podnijelo prijedlog za izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Od nove Vlade očekuje da objavi sva dokumenta o emisiji obveznica od 750 miliona eura, ali i da objavi ugovor o autoputu i raznim privatizacijama.

“Moramo da vidimo šta se dešava i da shvatimo da su Vlada i svi organi vlasti servisi građana”, poručio je Marić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Govoreći o emisiji obveznica, Marić je kazao da se takvi procesi nikako ne mogu raditi tajno. On ipak navodi da je to zaduženje planirala i prethodna vlada, ali dodaje i da to zaduženje daje novu šansu.

“Ja očekujem da se vidi struktura uzroka ovog duga. Pola milijarde je vraćanje nekih prethodnih dugova, važno je da vidimo šta će Vlada raditi sa preostalih 250 miliona”, kazao je Marić.

Nesmotrena izjava ministra Leposavića

Komentarišući najave ministra pravde Vladimira Leposavića o usvajanju zakona o amnestiji, ako bude potvrđena prvostepena presuda za lidere DF-a u slučaju pokušaj terorizma, Marić kaže da je riječ o nespretnoj izjavi.

Zakon o amnestiji, kako kaže pojašnjava, komplikovan je pravni akt koji se ne donosi za pojedince i kojim se obično smanjuju kazne u procentima od 10% ili 20%...

“Kada je u pitanju pojedinac onda možemo da pričamo o pomilovanju”, naveo je Marić.

Međutim, kako dodaje, pomilovanje je u nadležnosti predsjednika države.

Kada je riječ o izjavam predstavnika nove Vlade, Marić kaže da je prošlo tek 15ak dana od njihovog stupanja na dužnost, te da je bilo mnogo tema u jednom teškom tranzicionom periodu.

“Trebaće nam strpljenja i međusobnog razumjevanja, trebaće nam tolarancije, naravno ne trpljenja, ne da se amputira kritika”, kazao je Marić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније