Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

18. 12. 2020. 20:54 >> 20:53
3

NSD

Injac da ispita sve nezakonitosti u Ministarstvu odbrane

Nova srpska demokratija (NSD) zatražila je od ministarke odbrane Olivere Injac da ispita i javno objavi ulogu bivšeg ministra Predraga Boškovića i generalne direktorice Direktorata za materijalne resurse Ministarstva Alme Ljuljanaj-Jovićević u, kako su naveli, nezakonitoj raspodjeli stanova i rasprodaji imovine.

 

„Pod hitno tražimo da Injac ispita i javno objavi ulogu Boškovića i Ljuljanaj-Jovićević u nezakonitoj raspodjeli stanova, rasprodaji imovine, vojne opreme i naoružanja, kao i u povjerljivim i javnim nabavkama za vrijeme njihovog mandata“, kazao je predsjednik Izvršnog odbora te partije Milutin Đukanović.

On je rekao da se „taj dvojac, koji je išao iz ministarstva u ministarstvo, dolaskom u Ministarstvo odbrane 2016. godine, dobro uklopio u nastavak koruptivne rasprodaje u dijelu prodaje vojnog naoružanja i opreme i namještanja nabavki roba, usluga i radova firmama kojima rukovode istaknuti članovi Demokratske partije socijalista (DPS)“.

„Koristeći mehanizme iz Zakona o javnim nabavkama putem povjerljivih nabavki, oglašavana je prodaja navodno "neperspektivne“ vojne opreme i naoružanja po cijenama višestruko nižim od tržišne cijene“, kazao je Đukanović.

On je naveo da je tokom prošle godine prodato 11,3 hiljade automatskih pušaka AP 7,62 milimetara za 65 EUR po komadu.

„A ova atraktivna čuvena "kalašnjikov" verzija pušaka dostiže do krajnjeg kupca cijenu i preko 350 EUR po komadu, kao i prodaja preko 500 komada puškometraljeza M-84 kalibra 7,62 milimetara po 600 EUR po komadu, a tržišna cijena je minimum 1,5 hiljada EUR“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, neperspektivna oprema i naoružanje ostaju neprodati.

„Ista propadaju po kasarnama i na moru, pa umjesto da se prodaju, u krajnjem i kao sekundarne sirovine, dolazimo u situaciju da će ta plovna sredstva, ako se vrlo brzo ne preduzmu mjere, potonuti, dovesti do zagađenja mora i napraviti ogromnu štetu i nesagledive posledice po životnu sredinu, a što može izazvati i međunarodni incident u vidu plaćanja štete zbog zagađenja međunarodnih voda“, kazao je Đukanović.

On je rekao da zahtijeva i da javnost bude što prije upoznata sa stvarnim troškovima nabavke jednog polovnog helikoptera Bell 412 EP i dva nova Bell 412 EPI.

„Gdje su, pored 30 miliona EUR za njihovu nabavku, prikrivreni ostali troškovi koji se odnose na dodatnu opremu, rezervne djelove, obuku ljudstva za njihovo opsluživanje, a čiji će izdaci po budžet biti milionski tokom više narednih godina“, naveo je Đukanović.

On je rekao da javnost mora biti upoznata i sa ulogom preduzeća MDI Podgorica i "Poliex“ Berane kao posrednika u prodaji, odnosno, kako je naveo, uništavanju naoružanja vojne opreme i ubojnih sredstava.

„Radi se o ciframa koje se ne broje desetinama nego i stotinama miliona EUR za period od 2006. godine do danas, jer je ogromna imovina, naoružanje i vojna oprema naslijeđena od bivše zajedničke vojske iskorišćena za lično bogaćenje pojedinaca kroz namještene tendere i prodaju, umjesto da se sredstva prodaju po realnim cijenama i sva dobit slije u Državni budžet“, kazao je Đukanović.

On je ohrabrio Injac da hitno formira stručne i nepristrasne komisije i da, kako je naveo, ispita sve zloupotrebe, kao i partijska zapošljavanja, nezakonita vanredna unapređenja, mobing, nezakonite otkaze, falsifikovanje formacije rađene tokom ove godine.

„Po našim informacijama, ona je i dalje okružena uglavnom kadrom koji je zatekla stupanjem na dužnost, kao i Odjeljenjem za vojno-obavještajne poslove koji su "netaknuti“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su lično i oni odgovorni što u proteklom periodu nijesu pratili sve pomenute nezakonitosti i sprečavali višemilionske štete po budžet.

„Već su se bavili partijskim radom, a sada iz sobe za prisluškivanje sa trećeg sprata zgrade Ministarstva odbrane šalju informacije novom savjetniku Veljoviću, a nju, vjerovatno, uvjeravaju da je sve rađeno po zakonu“, zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније