Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 12. 2020. 15:19 >> 15:23
1

DEMOKRATE KOLAŠIN

"Hoće da raspravljaju o budžetu bez saglasnosti Ministarstva"

Za 18. redovnu sjednicu SO Kolašin predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović predložio je i Odluku o budžetu za 2021.godinu, koji je projektovan na 4,7 miliona eura bez saglasnosti Ministarstva finansija na konačno utvrđeni Predlog budžeta, saopšteno je iz Kluba odbornika Demokrata Kolašin.

Iz materijala koji je dostavljen odbornicima može se vidjeti da je pribavljeno mišljenje nadležnog Ministarstva na Nacrt pripremljene odluke i to na dan kada je Zaključkom predsjednika utvrđen program javne rasprave o Nacrtu budžeta u iznosu od 4,32 milona ali ne i na Predlog Budžeta. Ne mala razlika od skoro 400.000 eura u odnosu na predlog odluke koji se našao pred odbornicima i mišljenje Ministarstva finansija pokazuju da lokalna DPS-SD-GB vlast ne poznaje ni elementarne pravne pojmove", piše u saopštenju.

Dodaju da tako ne razlikuju nacrt odluke i predlog odluke što je i pravno i politički zaprepašćujuće.

"Dakle, predlog Odluke o budžetu se mogao naći pred odbornicima tek onda kada je na isti Ministarstvo dalo saglasnost.  Pošto saglasnosti nema, onda je ovaj Budžet ukoliko ga odbornici većine podrže u potpunosti nezakonit. Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u članu 35 propisano je da prije usvajanja predloga odluke o budžetu opštine, nadležni organ opštine pribavlja mišljenje Ministarstva finansija na predloženi nivo i strukturu potrošnje, politiku zarada, kapitalne izdatke i izvore finansiranja i nivo budžetskog gotovinskog suficita, odnosno deficita", ističu Demokrate. 

Dalje navode da  isti Zakon u članu 32 propisuje da nadležni organ opštine priprema nacrt odluke o budžetu opštine i dostavlja ga na uvid Ministarstvu finansija do 1. novembra.

"Navedenu Odluku je neophodno hitno povući sa dnevnog reda obzirom da nijesu stvorene zakonske pretpostavke da bi se o istoj raspravljalo u lokanom parlamentu, sve drugo bi dok se ne dobije nadležnost Ministarstva finansija predstavljalo pravno nasilje i lakrdiju", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније