Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 12. 2020. 16:45 >> 23:15
5

PALMER I ĐUKANOVIĆ

Mirna tranzicija vlasti pozitivan primjer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer pohvalio je, tokom onlajn sastanka sa predsjednikom države Milom Đukanovićem mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Crnoj Gori, nazivajući je pozitivnim primjerom za region.

Palmer je izrazio nadu da će Demokratska partija socijalista igrati konstruktivnu ulogu u opoziciji.

Tokom susreta razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima od buduće kohabitacije, daljoj ulozi crkve u Crnoj Gori i nastavku saradnje dvije zemlje.

Predsjednik Đukanović je zahvalio američkom zvaničniku na inicijativi za posjetu Crnoj Gori u ovom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dvije prijateljske i partnerske zemlje. Ponovio je očekivanje da će nova vladajuća većina sprovesti u djelo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima.

Na interesovanje Palmera u pogledu dalje saradnje i komunikacije dvije zemlje u uslovima kohabitacije poručio je da je partnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti.

U tom kontekstu, pozdravio je namjeru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća. Dalja podrška SAD, biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava.Ta podrška i do sada je bila veoma važna, istakao je on, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka EU.

Đukanović je naglasio da u narednom periodu treba dalje jačati saradnju između visokoškolskih ustanova SAD i Crne Gore u cilju osavremenjavanja znanja i podizanja konkurentnosti naših ljudi u svijetu, na čemu se već radi. Posebno je pozdravio pokretanje partnerskog ekonomskog dijaloga od strane Stejt Departmenta, imajući u vidu značaj valorizacije turističkih, energetskih i poljoprivrednih potencijala Crne Gore.

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD je zahvalio Đukanoviću za korisne preporuke i uz zadovoljstvo razgovorom iskazao očekivanje da će se uskoro i lično sresti i nastaviti dijalog. Kazao je da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je izvor uspjeha Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji.

Online susretu prisustvovali su i ambasadori Crne Gore i SAD Nebojša Kaluđerović i Džudi Rajzing Rajnke.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније