Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2020. 16:41 >> 16:47
6

RADULOVIĆ

Dobro je što je Brisel prva adresa Krivokapiću

Ppredsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović kazao je da je dobro što je Brisel prva adresa na koju će poći premijer Zdravko Krivokapić, jer je to, kako je kazao, strateški interes Crne Gore.

Radulović je za Radio Crne Gore, kazao da je u simboličnom smislu dobro da premijer prvu zvaničnu posjetu ima institucijama Brisela jer je, kako je istakao, naš strateški interes učlanjenje u EU. Ipak, problematičnim smatra to što se, kako je ocijenio, može desiti da naročito pojedini značajni segmenti vlade imaju potpuno suprotne vrijednosti evopskih integracija.

"To ćemo vidjeti već u narednim mjesecima da li će određenje koje su predstavnici vlade i tri koalicije koje su formirale vladu na početku definisale, određenje ka procesu evopske integracije i evroatlantskih integracija ostati samo forma, i da li će se suštinski ispunjavati svi oni reformski akti i zahtjevi koji se posavljaju ispred nas", kazao je Radulović.

Dobro je, kaže, da premijer ima susrete sa evropskim zvaničnicima ali, kako dodaje nije dobro da sada imamo  ponovno usporavanje i zaustavljnje procesa evropske integracije cijelokupnog Zapadnog Balkana.

"Ali ono što nije dobro to je da sada od strane evropskih zvaničnika imamo izuzetno optimistične izjave vezane za dalji razvoj evropskih integracija generalno, ali ono što imamo na terenu je da evropski zvaničnici jedno pričaju a drugo rade, jer kao što smo sada vidjeli imamo ponovno usporavanje i zaustavljnje procesa evropske integracije cijelokupnog Zapadnog Balkana i u tome naravno ni Crna Gora nije izuzetak", dodao je Radulović.

Radulović kaže da zabrinjava što više, kao je kazao, nijesmo ni tačka na dnevnom redu ministarskog savjeta ali, kako dodaje, vidjećemo kakve će aktivnosti preduzeti evropski zvaničnici kada je u pitanju početak pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

On navodi da smo za vrijeme njemačkog predsjedavanja vidjeli nemoć evropskih institucija pa, kako je kazao, i same Njmačke da proces evopske integracije regiona pogura naprijed.

"I mi smo na žalost, bez obzira šta se dešavalo kod nas, bez obzira na naš unutrašnji niz problema koji smo imali, ipak uspijevali da održimo, kakav takav pozitivan korak, ali nijesam siguran da ćemo u narednih 6 mjeseci sa tehničko organizacione strane uspjeti da održimo tu vrstu stabilnosti na putu evrpske integtracije", kazao je Radulović.

Dakle, zaključuje Radulović, zabrinjava ono što će se dešavati kod nas, da li ćemo imati političku stabilnost Vlade, da li će ta vlada moći tehnički da se organizuje na vrijeme kako treba i da ta tehnička struktura odgovori svim onim tehničkim zadacima procesa evropske integracije.

"Pod tri, da li će biti političke podrške za reforme koje budu definisane od strane EU u budućem periodu i da li će one biti iznešene od strane vlade i da li će one biti podržane od strane parlamentarne većine, to su sve pitanja i četvrto, možda najvažnije, to je, da li će sa strane EU proces evropske integracije biti odmrznut, jer, na žalost ono što smo do sada imali prilike da vidimo to je potpuno stavljanje ovog pitanja ad akta i za sada najveće žrtve u ovom trenutku su Sjeverna Makedonija i Albanija ali ni CG nema dobre izglede u koliko se ovaj generalni trend pojedinih zemlja EU ali i predstavnici institucija nastavi", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније