Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

12. 12. 2020. 07:58 >> 12:02
5

BILČIK

Za pristupanje CG EU 2021. možda odlučujuća

Proces proširenja nije blokiran, a Crna Gora je jasan predvodnik u tom procesu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima, rekao je u izjavi za Pobjedu Vladimir Bilčik, predsjedavajući Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Nada se, kako kaže, da bi 2021. godina mogla biti odlučujuća godina za reformske napore nove Vlade, koje bi Crnu Goru približile pristupanju EU.

"Izvještaj Evropske komisije za 2020. godinu služi kao nacrt za put naprijed za Crnu Goru kako bi započela zatvaranje poglavlja i krenula naprijed evropskim putem. Nadam se da bi 2021. mogla biti odlučujuća godina za reformske napore nove Vlade, koje bi Crnu Goru približile pristupanju EU", rekao je Bilčik u razgovoru za Pobjedu.

Kazao je i da su ga premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru prošle sedmice uvjerili da je evropski put Crne Gore prioritet.

"Sljedeći mjeseci će se uveliko koncentrisati na oporavak od zdravstvene krize i crnogorski politički lideri moraće da se fokusiraju na zaštitu života i egzistencije građana Crne Gore, kao i na sprovođenje važnih domaćih reformi, posebno povezanih sa vladavinom prava, pravosuđem i izbornim uslovima. EU je spremna da pomogne Crnoj Gori politički i ekonomski, na primer kroz Ekonomski investicioni plan", naveo je Bilčik.

Tekuća godina je, kaže, bila teška zbog pandemije i socijalno-ekonomskih pitanja. Zato, ističe on, želi da čestita crnogorskim građanima što su se pojavili u tako impresivnom broju tokom izbora u avgustu ove godine.

"I želio bih da pozitivno podvučem miran i uredan transfer vlasti u novu koaliciju i konstruktivnu ulogu koju je odlazeća vlada takođe igrala u tranziciji vlasti", naveo je Bilčik.

Pozdravio je i proaktivne i pozitivne poruke koje je dobio od nove vlasti, posebno o izgradnji konstruktivnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Srbiju.

"Potrebno nam je odgovorno političko vođstvo širom Zapadnog Balkana, koje će u prvi plan staviti evropsku agendu bilateralnih i regionalnih odnosa", rekao je Bilčik.

Pojedine diplomatske odluke suvereno pravo zemlje

Komentarišući poruku evropskog komesara Olivera Varheljija koji je prošle nedjelje, rekao da pozdravlja odluku Srbije da povuče protjerivanje ambasadora Crne Gore i pozvao našu zemlju da učine isto, Bilčik kaže da su pojedine diplomatske odluke prerogativ suverenih zemalja.

"Pojedine diplomatske odluke prerogativ su suverenih zemalja i generalno bih se uzdržao od komentarisanja ove odluke", zaključio je Bilčik.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније