Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 12. 2020. 16:22 >> 16:24
2

RADULOVIĆ-MASLENIKOV

U fokusu saradnje turizam, ekonomija i obrazovanje

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov tokom razgovora sa ministrom vanjiskih poslova Crne Gore Đerđem Radulovićm kazao je da je potrebno zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, te da su ključne oblasti za saradnju turizam, ekonomija i obrazovanje. Na toj liniji, izrazio je očekivanje da će, zbog široke primjene vakcine u Rusiji, epidemiološki uslovi naredne godine biti povoljniji, te da će omogućiti dolazak velikog broja ruskih turista u Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, Radulović je zahvalio na čestitkama povodom stupanja na dužnost i pismu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, što predstavlja gest u pravcu unapređivanja odnosa dvije države.

"Šef crnogorske diplomatije Radulović je kazao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - savezništvu u NATO, bržoj evropskoj integraciji i dobrosusjedskoj saradnji", navodi se u saopštenju.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Radulović je, kako se dodaje u saopštenju, ocijenio da relacije Crne Gore i Ruske Federacije trenutno ne odgovaraju duhu vjekovnih, tradicionalnih i prijateljskih veza, te iskazao uvjerenje da ima prostora za saradnju bez obzira na različite pozicije na geopolitičkom planu, u oblastima koje se ne kose sa principima i ciljevima naše vanjske politike.

"Šef diplomatije je kazao da su tokom pandemije COVID-19, Crna Gora i Rusija pokazale da mogu uspješno sarađivati, o čemu svjedoči repatrijacija državljana dvije države", navodi se u saopštenju.

Ambasador Maslenikov je kazao da je potrebno zajednički djelovati na unapređenju međudržavnih odnosa, te da su ključne oblasti za saradnju turizam, ekonomija i obrazovanje.

"Na toj liniji, izrazio je očekivanje da će, zbog široke primjene vakcine u Rusiji, epidemiološki uslovi naredne godine biti povoljniji, te da će omogućiti dolazak velikog broja ruskih turista u Crnu Goru. Takođe, naglasio je da će u domenu obrazovanja Ruska Federacija nastaviti da stipendira crnogorske studente", saopšteno je iz MVP-a.

Sagovornici su kako se zaključuje u saopštenju zajednički pozdravili saradnju na multilateralnom planu kroz međusobnu podršku kandidaturama u međunarodnim organizacijama, te dogovoren nastavak komunikacije na tom planu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније