Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 12. 2020. 09:32 >> 09:34
2

BEČIĆ BORELJU

Put Crne Gore je proevropski i prograđanski

Nova vladajuća većina ostaje posvećena spoljnopolitičkom putu Crne Gore, zaključak je virtuelnog sastanka predsjednika parlamenta i vlade Alekse Bečiča i Zdravka Krivokapića, sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom


Virtuelnom sastanku prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Crmne Gore Dritan Abazović, te ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Borelj je, kako je saopšteno iz parlamenta, pozdravio spoljnopolitičko opredjeljenje nove vladajuće većine i naglasio da Crna Gora i Evropska unija moraju zajedno da rade, kako bi EU otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkanog, naročito za Crnu Goru.

Integracije visoko na listi prioriteta

On je kazao da integracije Crne Gore u Evropsku uniju ostaju visoko na listi prioriteta i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora uskladila spoljnu politiku sa EU.

Obraćajući se učesnicima, visoki predstavnik Borelj je ponovio da u Evropskoj uniji postoji veliko raspoloženje da Crna Gora bude dio evropske zajednice, te da je u postizanju tog cilja neophodno napraviti reforme u oblasti vladavine prava.

Ovom prilikom, on je istakao da je ovo njegov prvi susret sa liderima novog saziva crnogorske skupštine i nove vlade i izrazio očekivanje da će doći do što skorije zajedničke posjete crnogorskih lidera Briselu.

Ističući da je Evropska unija dokazani prijatelj Crne Gore, predsjednik parlamenta Bečić zahvalio je na kontinuiranoj posvećenosti i izrazio uvjerenje da će dobri odnosi biti nastavljeni i tokom novog saziva Parlamenta.

CG dosljedna spoljnopolitičkom kursu

U tom kontekstu, Bečić je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Bečić je upoznao potpredsjednika EK Žozepa Borelja sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva. Ocijenio je da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da poruke iz Sporazuma tri koalicije pokazuju da Crna Gora ostaje dosljedna svom strateškom spoljnopolitičkom opredjeljenju.

"Naš put je prozapadni, proevropski, prograđanski“, zaključio je Bečić.

Krivokapić: Vlada dosljedna u sprovođenju reformi

Sastanak je bio prilika da Bečić pozove Borelja da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi.     

Premijer Krivokapić iskazao je izrazito zadovoljstvo prilikom da razgovara sa visokim predstavnikom Boreljem, kao i izraženom željom za susretom u Crnoj Gori. Uvjerio je Borelja da će Vlada na čijem je čelu biti dosljedna u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza na putu integracija u Evropsku uniju.

"Takođe, ukazano je na važnost intenzivne komunikacije i podrške u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, sa ciljem potpunog uspostavljanja vladavine prava, slobode medija, demokratizacije i stvaranja građanskog društva. Govoreći o slobodoljubivosti naroda Crne Gore, premijer Krivokapić je istakao značaj trenutka u kome je formiranjem meritokratske Vlade ostvaren početak direktne demokratije u Crnoj Gori", saopšteno je iz parlamenta.

Sastankom je moderirala ambasadorka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније