Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine ]

09. 12. 2020. 06:21 >> 17:43
24

RADULOVIĆ

Vlada smrću Amfilohija ostala bez autoriteta

Građanska Crna Gora je svojim glasovima uvijek pružala šansu novim ljudima u politici, i uvijek je bila iznevjerena na najgrublji način. Sve ovo što se događa danas na crnogorskoj političkoj sceni u suštini je već viđeno, samo što je politički predznak promijenjen, ocijenio je u intervjuu Dnevnim novinama predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

I to je, kaže, ono što svakoga čovjeka u našoj domovini mora zabrinuti, jer kod nas se svako građanstvo lako pretvori u nešto drugo.

"Najčešće u srpski nacizam", kaže Radulović.

Na pitanje o očekivanjima od premijera i njegovih ministara, Radulović kaže da se nada kako neće biti "ne previše štete. Ili bar ne štete koja ne može biti popravljena u budućnosti od strane neke drugačije političke većine".

"Ako se bude pridržavao onoga što je govorio u Skupštini i u javnim nastupima nakon stupanja na dužnost, vjerujem da će biti neuporedivo oprezniji u potezima koje bude povlačio kao predsjednik Vlade. Što je donekle i prirodno", rekao je Radulović.

Nova Vlada je, vjeruje, smrću mitropolita Amfilohije "ostala bez značajnog autoriteta koji je bio u stanju da amortizuje nesuglasice unutar pobjedničkih koalicija".

"I da izgladnjele političke hijene koje već dugo preže plijen spusti na zemlju i donekle urazumi. Da li će g. Krivokapić imati političke mudrosti i umijeća da sa njima izađe na kraj, ostaje da se vidi. Kako god, njegova je pozicija nezavidna, jer i oni koji su nedavno izglasali povjerenje Vladi unaprijed su se po mnogo osnova distancirali od iste i pustili je niz vodu. Sve u svemu, niko mi tu ne uliva posebno povjerenje", rekao je Radulović.

Crnogorci su, kaže, inače narod koji svoje najbolje osobine pokazuju pod pritiskom.

"I upravo zbog toga nijesam sklon apokaliptičkom tonu. Biće pritisaka svake vrste, to se podrazumijeva, i ova Vlada će tome doprinijeti, ne sumnjam. Najzad, zbog toga je dobrim dijelom i postavljena", kaže Radulović.

Ne očekuje, kaže, nikakve značajnije promjene na popisu, osim jasnije nacionalne homogenizacije crnogorskog naroda u oblasti identitetskih pitanja.

Govoreći o tome đta će biti sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Radulović kaže da će se desiti ono što postojeća većina u Skupštini Crne Gore odluči.

"Ali za pet, deset, dvadeset godina, svi crnogorski sakralni objekti od kulturnog i istorijskog značaja za crnogorski narod biće u vlasništvu države Crne Gore. U to sam siguran. Srpska pravoslavna crkva je politička organizacija suštinski suprotstavljena državi Crnoj Gori, a nema zemlje sa dva gospodara, niti je ona moguća", poručio je.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније