Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 12. 2020. 12:23   >>  12:23 6

KRIVOKAPIĆ

EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam

Evropska unija EU ne smije žmuriti na opasni regionalni kleronacionalizam i istorijski revizionizam čija žrtva postaje antifašizam kao temelj moderne Evrope, a još manje praviti kompromise sa ideologijom koja je zapalila Zapadni Balkan, poručio je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije SDP i član Predsjedništva Partije evropskih socijalista – PES Ranko Krivokapić na sjednici tog tijela na temi „Bugarska i Sjeverna Makedonija – Političko liderstvo i konstruktivni dijalog moraju prevagnuti“.

 

Krivokapić je povodom ove teme naglasio da glavni izazov u regionu ostaje saradnja i dobrosusjedski odnosi i da se to manifestuje i u kontekstu pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, kao i u slučaju drugih država na ovom prostoru.

On je naveo da države i narodi na ovim prostorima su uvijek snažno sarađivali kroz istoriju kada su naspram sebe imali zajedničkog protivnika.

"Danas kada svi imamo zajednički cilj, a to je članstvo u EU, imamo probleme u međusobnoj saradnji i rješavanje uzroka takvoga stanja je ključ napretka regiona i svih država koje ga čine. Danas na Zapadnom Balkanu imamo nacionalizam i velikodržavne aspiracije kojih se neke države još uvijek nijesu odrekle kao modus operandi uređivanja odnosa sa svojim susjedima. U skladu sa tim, imamo i povratak iste retorike negiranja čitavih naroda i njihove kulture. To negiranje je najbolje osjetila Crna Gora, a sa takvom antievropskom i ako hoćete anticivilizacijskom matricom se nastavilo sa istih adresa sa kojih se to činilo ratnih devedesetih godina prošlog vijeka. Kao najbolja ilustracija može poslužiti nedavna izjava premijerke Srbije u kojoj se nasilna aneksija, okupacija i nestanak Crne Gore 1918. tretira kao uzvišen čin koji treba slaviti", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, EU ne smije imati površan i birokratski pristup u sagledavanju odnosa među državama već, kako je rekao, dobro percipirati uzroke i korijene problema i na vrijeme sankcionisati i najmanji nagovještaj vraćanja na politiku koja je ovaj regiona vratila gotovo 100 godina unazad.

Predsjedništvo PES je nakon rasprave usvojilo Izjavu o stanju odnosa pregovaračkog procesa u kojoj je iskazala razočaranje zastojem u tom procesu u slučaju Sjeverne Makedonije i pozvala obje strane na političku mudrost i kooperativan pristup kao jedini način prevladavanja aktuelnih izazova.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније