Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 12. 2020. 15:10 >> 15:13

SDP DELEGACIJI EU

Bilateralne nesuglasice ne stavljati u kontekst integracija

Ne mislimo da bilateralne ili istorijske nesuglasice koje evropske države imaju treba stavljati u kontekst evropskih integracija, kao što je, po našem mišljenju uradio Komesar Varhelji, kazali su predstavnici Spcijaldemokratske partije (SDP) na sastanku sa predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali članovi predsjedništva SDP-a Mirko Stanić, Jelena Mitrović i Amina Cikotić i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Plamena Halačeva i Vlado Dedović.

Kako je saopšteno iz SDP-a razgovarali su o izjavi evropskog Komesara Olivera Varheljija koji je pozvao crnogorsku državu da povuče odluku o proglašenju ambasodora Srbije gospodina Božovića za "persona non grata", ali kako dodaju i o integracionom procesu Crne Gore, aktuelnim političkim dešavanjima i prioritetima u narednom periodu, naročito u kontekstu ublažavanja društveno-ekonomskog uticaja krize izazvane korona virusom i daljeg napretka u procesu pristupanja EU.

Predstavnici SDP su, kako je saopšteno iz te partije, kao poklon uručili istorijske knjige iz perioda nestanka Kraljevine Crne Gore 1918. godine, kao i Rezoluciju Skupštine Crne Gore o poništenju odluka "Podgoričke Skupštine" koja je donijeta na stogodišnjicu njenog održavanja. 

"SDP predstavlja partiju koja je od osnivanja, početkom devedesetih, čvrsto na evropskom kursu i kao takva jedan od snažnih promotera evropskih vrijednosti u našoj zemlji. Ne mislimo da bilateralne ili istorijske nesuglasice koje evropske države imaju treba stavljati u kontekst evropskih integracija, kao što je, po našem mišljenju uradio Komesar Varhelji. Takođe, snaga država se mjeri i time da se poštuju odluke koje Skupština donosi, jer se tako suštinski gradi pravna država, što je neophodan preduslov za naš dalji evropski put", naveli su prestavnici SDP-a. 

Plamena Halačeva, šefica Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji EU u Crnoj Gori, istakla je da je Evropska unija snažno posvećena evropskom putu naše zemlje i promociji dobrosusjedskih odnosa svih država regiona. 

"Ona je podsjetila na zvaničnu izjavu portparolke Evropske komisije Ane Pisonero, koja je navela da je poštovanje dobrosusjedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije, ukazujući na presudni značaj očuvanja dijaloga i saradnje među državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka je, kako dodaju iz SDP-a, istaknuta obostrana želja za nastavak komunikacije, kako bi se kroz dalju saradnju osnažila evropska ideja u Crnoj Gori, kao i podrška građana naše zemlje evropskim integracijama. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније