Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Glas Amerike

01. 12. 2020. 19:55 >> 23:39
9

MEKARTI

"Važno da Srbija poštuje suverenitet CG"

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Pol Mekarti ocijenio je danas da će se odnosi Crne Gore i Srbije poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost, ali i da će biti važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, što obuhvata i održavanje crnogorske prozapadne orijentacije.

Mekarti je, za Glas Amerike, kazao da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dvije zemlje, poslije odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu "zbog miješanja u unutrašnja pitanja zemlje".

"Odnosi Beograda i odlazeće vlade, na je čijem čelu Demokratska partija socijalista, su loši već duže vrijeme, barem od 2016. godine. Dodatno su se pogoršali poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog toga nijesam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja", rekao je Mekarti.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za personu non grata, Mekarti vidi kao "posljednji čin" odlazeće vlade prema Beogradu.

"Mislim da DPS vjeruje da je Beograd odgovoran za njegov poraz na izborima. S druge strane, ne može se isključiti provokativan potez Beograda iza kulisa kao jedan povod", istakao je Mekarti.

On je izrazio nadu da će buduća crnogorska vlada ostati na prozapadnom putu.

"Da bi se to osiguralo, potreban je snažan ponovni angažman SAD i Evropske unije u Crnoj Gori. U suprotnom, autoritarni akteri nastaviće da ispunjavaju vakum", upozorio je Mekarti.

Takođe, očekuje da će se nova vlada pozabaviti "endemskom korupcijom koja podriva demokratski sistem zemlje" i koja je Crnu Goru izložila "malignim spoljnim akterima kao što su Kina i Rusija".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније