Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2020. 10:50   >>  15:41 12

NA SJEDNICI SKUPŠTINE

NSD, Demos, UCG i Radnička partija će podržati novu Vladu

Nova srpska demokratija (NSD), Demos, Ujedinjena Crna Gora (UCG) i Radnička partija podržaće formiranej nove crnogorske Vlade tokom zasjedanja Skupštine Crne Gore 2. decembra, saopštile su te partije.

Predsjedništvo Demosa je juče na elektronskoj sjednici prihvatilo predlog predsjednika stranke Miodraga Lekića da tokom zasjedanja Skupštine Crne Gore 2. decembra podrže formiranje nove crnogorske vlade.

"U obrazloženju odluke Predsjedništvo ukazuje da i pored stava da je tokom procesa formiranja vlade trebalo afirmisati veće povjerenje i saradnju mandatara i parlamentarne većine, i na toj osnovi postizanje ozbiljnog političkog dogovora, što je uostalom dominantan metod usvajanje zajedničkog programa i sastavljanja vlade u demokratskom svijetu - u nastalim okolnostima Demos zastupa da novoj vladi treba dati šansu", poručuju iz partije.

Demos će, kažu, podržati sastav i program vlade, posebno u uslovima kada građani s razlogom očekuju da nova vlada što prije počne da rješava nagomilane probleme, od onih ekonomsko – egzistencijalnog i zdravstvenog karaktera sve do ozbiljnog početka konstituisanja i funkcionisanja prave i dekriminalizovane države.

Radnička partija: Bezrezervno ćemo podržati mandatara

I Radnička partija saopštila je da će bezrezervno podržati mandatara i njegov predlog nove vlade, dajući mu, kako su kazali, razuman vremenski rok da ih sve uvjeri da je napravio pravi izbor te da će buduća crnogorska Vlada pod njegovom palicom raditi najbolje moguće a sve u interesu građana i države Crne Gore.

"Svjesni smo da je situacija u državi, ekonomska zdravstvena i bezbjednosna, nezavidna odnosno da je sama država na ivici ambisa. Pa samim tim svaki dan odugovlačenja oko formiranja i stupanja na dužnost nove vlade je po jedan ekser u kovčegu još neumrle crnogorske države", kazali su iz Radničke partije.

Stoga apeluju na sve relevantne političke subjekte da, kako su kazali, prevaziđu male lične sebične strasti, te da zarad višeg interesa budu prava jaka logistika budućoj vladi.

"Mišljenja smo da šta god uradila nova vlada ne može biti gora od predhodne i ne može manje uraditi za svoj narod i ovu zemlju nego što su radili ovi prije nje.

Apelujemo na mandatara, nove ministre i vladajuću političku strukturu da u domenu svojih nadležnosti rade da sve ono što ih je razdvajalo u proteklom periodu i na osnovu čega je bivši režim vladao 30 godina ostave po strani, a kako dodaju, pronađu i favorizuju ono što im je zajedničko.

"Da učinimo sve sa pozicija vladajuće većine da se niko u Crnoj Gori više ne osjeća strancem, da ova zemlja bude majka i otadžbina svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju i političko opredjeljenje. Radnička partija će sve svoje kapacitete usmjeriti u tom pravcu i dati svoj skroman doprinos na polju vladavine ljudskih prava i pretvarnju Crne Gore u modernu i prosperitetnu državu koja će biti po mjeri svih njenih časnih i dobronamjernih građana", zaključuju iz Radničke partije.

NSD: Razvlastiti DPS svuda

Na danas održanoj sjednica predsjedništvo Nove srpske demokratije (NSD) donijelo je jednoglasnu odluku da poslanici te stranke podrže sjutra predlog za izbor nove Vlade Crne Gore koji je dao mandatar Zdravko Krivokapić.

Predsjedništvo NSD-a je, kako su kazali, razmatralo takođe trenutnu političku situaciju u zemlji.

"Jednoglasno je ocijenjeno da su naša stranka i DF iznijeli ključni teret u pobjedi nad režimom Mila Đukanovića. Zaključeno je da je najvažnije sada DPS razvlastiti u svim onim opštinama u kojima ova stranka još uvijek vrši vlast suprotno većinskoj volji građana", navodi se u saopštenju.

Prva takva opština je, kažu, Nikšić.

"U Nikšiću ćemo okupiti sve one dobronamjerne ljude i organizacije koje mogu zajedno raditi sa nama 'Za budućnost Nikšića' kao što su nedavno radili 'Za budućnost Crne Gore'", navodi se u saopštenju.

Navode i da će predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić narednih dana obaviti razgovore sa predsjednicima dokazanih političkih partnera i svih onih sa kojima su imali korektan i uspješan nastup u prethodnom periodu.

UCG: Istorijski korak u razvoju države

Ujedinjena Crna Gora je saopštila da je izbor Vlade mandatara Zdravka Krivokapića istorijski korak u razvoju Crne Gore i tačka posle koje demokratija postaje pravilo uređenja, a ne samo demagoški izgovor.

"Naš poslanik, dr Vladimir Dobričanin, svojom podrškom na glasanju za Vladu potvrdiće i stav Ujedinjene Crne Gore, za koji se zalažemo od svog osnivanja - promjene počinju promjenom cjelokupnog sistema vrijednosti", navodi se u saopštenju UCG.

Poručili su da UCG čvrsto stoji iza zacrtanih programskih načela koja su prezentovana kroz njihov rad, a kasnije i u kampanji predstavljena javnosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније