Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2020. 07:08   >>  07:08 17

LUKOVAC

EU Srbiji gleda kroz prste

Evropska unija nastoji, da kod država koji su kandidati za prijem, djeluje pomiriteljski, kazao je Branko Lukovac, nekadašnji diplomata i ministar vanjskih poslova.

On navodi da je kod nas u Crnoj Gori Varheljijevo reagovanje izazvalo dosta uznemirenja, ali kako Evropska unija nastoji da djeluje pomiriteljski.

"Savjetuje ih da izbjegavaju akte koje dovode do zaoštravanja. Naši očekuju da će se oni do kraja udubiti u materiju i istoriju. Međutim, ovo reagovanje je obrazac kako, ne ulazeći u materiju, oni nastoje da smiruju. Ako je odluka našeg MVP-a da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Srbije definitivna, potrebno je objasniti zvaničnicima EU da se nije mogla povući. Ne treba sav bijes ispoljavati na standardni poziv Varheljija i jednoj i drugoj strani, kaže za Pobjedu Lukovac.

O izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić, da ona kompletna Vlada i cijela Srbija isto misle kao i ambasador Božović, Lukovac kaže da nije ništa novo.

"Na žalost, politika i snage iz devedesetih godina su na čelu Srbije. To je njihov poznati stav o Prvom svetskom ratu i Podgoričkoj skupštini i svemu što se poslije toga dešavalo", kaže Lukovac.

Na pitanje zbog čega Evropska unije u posljednje vrijeme ćuti na velikosrpske ispade vlasti u Srbiji, Lukovac kaže, da je EU opsjednuta nekim većim temama

"Kada je Srbija u pitanju EU ima strah da će Srbija definitivno otići ka Rusiji. Zbog toga joj gleda kroz prste da bi evropska politika ostala dominantna. Mnogo toga ona gleda Srbiji kroz prste upravo zbog tog straha da je Srbija u dilemi između Rusije i Evrope", smatra Lukovac.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније