Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 12:46   >>  14:37 32

MVP

CG neće povući odluku o protjerivanju Božovića

Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopšteno je iz MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, kako navode, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to, poručuju iz MVP, nije ni bilo razloga.

“Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese”, saopšteno je iz MVP.

Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori, kako poručuju iz MVP, u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji.

“Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja”, poručuju iz MVP.

Zbog toga, kako dodaju, ova Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku.

“Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore. Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, stoji u saopštenju MVP.

Iz MVP poručuju da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

“To predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, stoji u saopšteno je iz MVP.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније