Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 12:42 >> 12:43

ZOGOVIĆ O ODLUCI USTAVOG SUDA

"Davanje alibija odlukama Višeg i Apelacionog suda"

Objavljivanjem odluke koja proglašava neustavnom normu o “stavljanju u zatvor” člana 119 ZKP-a Ustavni sud je dodatno potvrdio da reforma pravosuđa mora biti prioritet nove vlasti kako bi se kroz opšti reizbor sudija i tužilaca povratila nezavisnost i nepristrasnost sudija i tužilaca pri donošenju odluka a maligni politički uticaj sveo na nivo statističke greške, saopštio je funkcioner Demokratske narodne partije i Demokratskog fronta Milun Zogović.

Tom odlukom, kako je naveo Zogović, Ustavni sud je zauzeo stav da se svjedoci ne mogu zatvarati osim ako se radi o poslanicima Skupštine Crne Gore.

"Suština ove odluke jeste davanje alibija odlukama Višeg i Apelacionog suda da poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme zasijedanja", ocijenio je Zogović, koji je proišlog mjeseca izabran za predsjednika Administrativnog odbora.

Ujedno, kako je dodao, ta odluka je obesmislila član 86 Ustava Crne Gore kao i jednoglasno usvojene zaključke Administrativnog odbora 26 saziva Skupštine Crne Gore po pitanju ograničavanja imuniteta poslaniku.

"Umjesto da Ustavni sud razmatri ustavne žalbe Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i precizno se odredi da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja, kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredbe člana 119. stav 2. ZKP-a kako bi Borisa Savića i Mušiku Dujovića spasio od otkaza ali i krivično pravne odgovornosti. Ovim manevrom prenebregnuta je i nesporna činjenica da Nebojša Medojević i Milan Knežević nisu odbili da svjedoče", saopštio je Zogović.

On je istakao da su Medojević i Knežević svjedočili dva puta po dva sata.

"Ali očigledno Stojanka Radović i Lidija Vukčević nisu bile zadovoljne njihovim svjedočkim iskazom, i onda su njih dvije u koordinaciji sa Milivojem Katnićem i Borisom Savićem otpočeli neustavan i nezakonit obračun sa liderima DF-a i poslanicima u Skupštini. Kreiranje ambijenta da su Nebojša Medojević i Milan Knežević zakonito “stavljeni u zatvor” bez ograničavanja imuniteta od strane Skupštine tendeciozno obesmišljava institut poslaničkog imuniteta i otvara mogućnost političkog progona poslanika kroz brutalno gaženje Ustava Crne Gore koji propisuje da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine", naveo je Zogović.

On je poručio da verifikacija tumačenja o ograničenosti poslaničkog imuniteta na “Plenarnu salu” predstavlja najveći udarac na nezavisnost Parlamenta.

"Umjesto odbrane Ustava, Ustavni sud ovakvom odlukom legalizuje puku otimačinu nadležnosti Skupštine Crne Gore", nagalsio je Zogović.

Istakao je da su sudije Ustavnog suda Milorad Gogić i Miodrag Iličković bili protiv takve Odluke kojom se, kako je naveo, ustanovljava paralelni vanustavni sistem odlučivanja, unosi konfuzija i potkopava sistem podjele vlasti.

"A ujedno i obesmišljava izjašnjavanje Administrativnog odbora i same Skupštine Crne Gore o imunitetskim pitanjima neposredno izabranih predstavnika građana. Jasno je da donosioci ovakvih i sličnih odluka snose najveću odgovornost za katastrofalno stanje našeg pravosudja i na osnovu toga zasluženih ocjena relevantnih medjunarednih adresa o istom. Zato se sveobuhvatna reforma pravosuđa i opšti reizbor sudija i tužilaca nameće kao neophodnost na putu izgradnje pravne države koji je pred novom vlašću", zaključio je Zogović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније