Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2020. 15:02   >>  15:05 12

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

SDP neće glasati za predloženu Vladu

SDP neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika, prije svega u odnosu na mandatara i značajan dio njegovog budućeg kabineta, čije političke stavove je crnogorska javnost imala prilike da čuje u periodu nakon održavanja parlamentarnih izbora, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP.

Kako smatraju u toj partiji, proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama.

“Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala. U svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana, a jedna od specifičnosti ili bolje reći apsurda je i to što će ona većina koja bude glasala za Vladu, po njihovom kazivanju, temeljno raditi protiv same Vlade što dovoljno govori o neodrživosti  koncepta koji je ponudio mandatar”, navodi se u saopštenju.

Upravo je izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke, kažu iz SDP-a, sigurno najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima.

 “Više je nego zabrinjavajuće to što će nam prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije pa je i sa te strane potpuno logično da SDP, kao državotvorna i građanska partija, ne može podržati predloženi sastav i koncept Vlade”, navodi se u saopštenju.  

Posebno je neprihvatljivo što, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter”, kazali su iz te partije.

SDP, kao konstruktivan politički subjekat, s’ druge strane iskazuje spremnost da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuje u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore.

“Kao i u periodu kada smo bili u vlasti, a i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu kada smo bili opozicija, SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila.Pohvaljujemo činjenicu da je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji odnosno zastupljenosti žena u Vladi”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније