Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 11. 2020. 15:09 >> 15:09
4

CRNOGORSKA PARTIJA

"CG vijeće nije krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji”

Crnogorska partija saopštila je da novoformirana organizacija Crnogorsko vijeće nije, kako Vlada Crne Gore navodi, „krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji”. Iz te partije obavijestili su crnogorsku javnost da organizovana patriotska emigracija u Srbiji ostaje kao „zaboravljena legija” da se sama bori za svoj identitetski opstanak.

Crnogorska partija reagovala je povodom odluke Vlade da se se sa tekuće budžetske rezerve prenese 80.000 eura Upravi za dijasporu, a za potrebe „Crnogorskog vijeća”.

“Crnogorska partija se slaže sa ocjenom Vlade Crne Gore da je crnogorska zajednica najviše podložna pritiscima u Srbiji, koje prate konstantni medijski napadi, a čiji je cilj usmjeren na promjenu nacionalne svijesti unutar crnogorske manjine, kao i da organ države Srbije Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine ne zastupa interese i ne zalaže se za ostvarivanje ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Crnogorska javnost u Srbiji je, kako su saopštili, iz crnogorskih medija saznala da je u Beogradu  „fomirano kao supstitut postojećem Nacionalnom savjetu, Crnogorsko vijeće” uz podršku državnih organa Crne Gore. Zato dodaju da Crnogorsko vijeće nije „krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji”

“Pod tim krovom nijesu organizacije i istaknuti pojedinci koji su uveli crnogorski jezik u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da crnogorski jezik bude uveden i u opštini Vrbas, imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Tu nijesu ni jedini Crnogorski kulturni centar i jedina Crnogorska biblioteka i čitaonica u Srbiji sa knjižnim fondom 10.000 naslova. Tu nije ni crnogorska zajednica sa juga Srbije, kao ni crnogorska zajednica iz Vojvodine koja je u javnom prostoru, u centru Lovćenca, postavila biste crnogorskih nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Tu nijesu ni organizatori Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, jedine zvanične manifestaciju u škoskom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku. Pod tim krovom nijesu ni veliki broj udruženja i kulturno-prosvjetnih društava iz opština Vrbas, Kula, Mali Iđoš, Subotica, Beograd, Prokuplje”, naveli su iz Crnogorske partije.

Crnogorsko vijeće i Nacionalni savjet Crnogoraca nikada nijesu podržali programske i izborne akivnosti Crnogorske partije.

“Konstituenti te dvije organizacije su uvezani, pa tako pojedinci iz organizacija koja čine Crnogorsko vijeće su i članovi Nacionalnog savjeta, a neki su bili i rukovodioci savjeta, spaja ih i dugogodišnje nipodaštavanje svih uspjeha i napora za očuvanje nacionalnog identiteta  patriotskog dijela crnogorske zajednice”, navodi se u saopštenju.

Legitimno pravo zvanične Crne Gore je, kako kažu, da podrži onu snagu u Srbiji za koju procjenjuje da najbolje artikuliše njenu politiku prema Crnogorcima u ovoj državi.

“Crnogorska partija sa tom činjenicom nema problem, ali ovim putem želi obavijestiti široku crnogorsku javnost da organizovana patriotska emigracija u Srbiji ostaje kao „zaboravljena legija” da se sama bori za svoj identitetski opstanak. Pored dugogodišnjih stalnih udaraca iz Beograda i suptilnih „ispod pojasa” iz Podgorice, sada je došao i „direkt u glavu” od zvanične Crne Gore”, zaključili su iz te partije.   

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније