Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović [ TVCG ]

26. 11. 2020. 20:14   >>  27. 11. 2020. 06:46 5

FILIPOVIĆ

"Potezi nove većine se mijenjaju iz časa u čas"

Usvaja se pet zakona, ključna lustracija, šo je, kako je objavljeno u medijima, predviđeno Sporazumom o programskim prioritetima ekspertske vlade koji obuhvata 13 tačaka, a koji je pripremila URA... Akt bi trebalo da potpišu mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić i lideri koalicija Mir je naša nacija i Crno na bijelo. To bi bio još jedan sporazum, nakon prvog potpisanog početkom septembra, kaže za Dnevnik politički analitičar Ljubomir Filipović ističući da je sve teže komentarisati poteze nove većine, jer se mijenjaju iz časa u čas... Napominje da je evidentan neodgovoran odnos prema građanima i državi u vrijeme kada korona bukti, te da očekuje da će Vlada što prije biti formirana kako bi se krenulo s radom....

U susret izglasavanju novog saziva vlade nosioci tri izborne liste koje su na parlamentarnim izborima osvojile 41 poslanički mandat – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović najavili su još jedan sporazum i to o programskim prioritetima ekspertske vlade koji obuhvata 13 tačaka. Ta informacija osvanula je u medijima uz objašnjenje da je prijedlog sporazuma prije nekoliko dana mandataru Krivokapiću i Bečiću uputio Građanski pokret URA te da je njim obuhvaćeno usvajanje pet zakona : o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, te zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Nakon objave informacije u medijima, oglasile su se Demokrate. Tvrde da Sporazum nije plod zajedničkog rada lidera tri liste , već da ga je sačinila URA. O ovom pitanju svoje je rekao i DF. Saopštili su "da niko iz koalicije 'Za budućnost Crne Gore' nije učestvovao u kreiranju i pisanju Sporazuma o programskim prioritetima ekspertske vlade", navodeći da se očigledno radi o , kako su kazali, nečijoj privatnoj inicijativi ili podvali. Reakcija nije izostala ni od lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji smatra da od, kako navodi, demontaže sistema - nema ništa.

"Bez otvaranje tajnih dosijea UDBE nemoguće je sprovesti lustraciju, niti pronaći i zaplijeniti imovinu tajkuna opljačkanu od naroda i države", kazao je Nebojša Medojević.

A šta bi potpisivanje još jednog sporazuma značilo komentariše politički analitičar Ljubomir Filipović.

"Sve je teže komentarusati bilo kakve poteze nove većine jer se stvari mijenjaju iz časa u čas. I pored toga što nema podmetanja u točkove novoj većini da formira vlast, oni nikako između sebe da se dogovore. To stvara jednu agoniju i neodgovoran odnos prema državi i društvu posebno u periodu koji je veoma kritičan što se pandemije i situacije s javnim zdravljem, ali i ekonomije na koju je uticala pandemija. Ali se ipak nadam da će uspjeti da se dogovore i da do srijede ostvare minimalan konsenzus i da će izglasati novu vladu", kaže Filipović za TVCG.

A budući sporazum, između ostalog, navodno obuhvata i donošenje u što kraćem roku, izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti, s akcentom na ukidanje spornih članova, kao i nastavak pregovora s Evropskom unijom radi ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24. Pedviđena je i konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala uz pooštravanje kaznene politike iz ovih oblasti, kao i donošenje hitnih mjera za borbu protiv pandemije novog koronavirusa.

"Što se tiče najave zakona i populističkih povika i traženja revanšizma, dodatno stvara jaz u društvu. Ovo je podijeljeno društvo i ja ne vjerujem u kapacitete Vlada da može da sastavi godinama podijeljeno ali mislim da bi bilo dobro da se formiraju što prije, krenu u rad i da nakon nekog perioda, nadam se što prije, imamo nove izbore", navodi Filipović.

Nove izbore, jer je , kaže Filipović nemoguće, a ne pomenuti to da buduća Vlada ima slabu političku podršku, te da se svi oni koji će za nju podići ruku - od nje već, kako je kazao, ograđuju.

"Ističući jasno da se radi o manjem zlu odnosno o potrebnoj stepenici tranzicionoj i da je cilj jedino detronizacija DPS. Ovo je vlast sa slabom političkom podrškom, vlast koja ima mnogo izazova, vlast koja nema kapaciteta, vlast koja je inevjerila predizborna obećanja", kaže Filipović.

Ali, i buduća s podrškom brojnih međunarodnih adresa, kaže Filipović. Vidjećemo šta će od obećanog ispuniti, i u krajnjem, hoće li i koliko dugo , kako je zaključio Filipović, uspjeti da se održe na okupu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније