Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2020. 19:42   >>  20:52 10

POPOVIĆ

Spajanje resora duhovna pokrajinizacija CG

Objedinjavanje ministarstava kulture i prosvjete govori o duhovnoj pokrajinizaciji Crne Gore jer ta dva resora čak ni u autonomnoj pokrajini Vojvodina nijesu spojena, saopštio je crnogorski književnik Milorad Popović. U Vojvodini ti resori i jesu zasebni kao veoma bitni za razvoj društva, kazao je za Dnevnik generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. Poručuje da do sada nije vidio tako veliko ministarstvo koje u sebi ima 4 resora pa se, kako je poručio, boji da neće moći da odgovori potrebama društva u Crnoj Gori.


Kritike i nezadovoljstvo povodom najave o objedinjavanju 4 resora - kulture, prosvjete, nauke i sporta - ne jenjavaju. Planu spajanja pripojio se još jedan - plan izmještanja resora kulture s Cetinja u Podgoricu. Tim potezom buduća vlast prekršila bi Zakon o Prijestonici koji u članu 9 jasno propisuje da je na Cetinju - njegovo sjedište, podsjeća crnogroski književnik Milorad Popović. A sve to radi desubjektivizacije crnogorske kulture samim tim i Cetinja kao istorijskog i kulturnog centra, smatra Popović, ukazujući na još nešto.

"Objedinjavanje ministrastva kulture i prosvjete govori o duhovnoj pokrajinizaciji Crne Gore jer to se čak ni u autonomnoj pokrajiNi Vojvodina, ta dva resora - nijesu spojila", kazao je crnogorski književnik Milorad Popović.

I nijesu, potvrdio je za Dnevnik generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. Kultura je poseban resor, odnosno sekretarijat jer ono što su kod nas ministrastva kod njih su sekretarijati.

"Vojvodina ima svoju Vladu i kao pokrajinska Vlada ima sve nadležnosti osim onih koje su vezane za unutrašnje i spoljne poslove i odbranu. Dakle, vojvođanska Vlada ima organizovane ove resore kao sport o omladinu kao jedan resor, nauku, obrazovanje kao drugi resor i kulturu i informisanje kao treći resor", kazao je Bojan Kostreš iz Ligwe socijaldemokrata Vojvodine.

Da mandatar ima pravo da da prijedlog kako će buduća Vlada izgledati je nesporno. Ali činjenica o spajanju četiri ministarstva govori da resorima koja spaja ne daje veliku važnost, smatra Kostreš. I to, poručuje čudi s obzirom na to da mandatar dolazi s Univerziteta.

"Ja do sada iskreno nijesam vidio tako veliko ministarstvo koje u sebi ima sve ove resore i bojim se da neće odgovoriti potrebama društva u Crnoj Gori. Da ne može u velikoj mjeri pomoći razvoj građanskog, civilnog društva i biti garant razvoja demokratskih odnosa u društvu. Ostaje da se vidi šta će zaista uraditi mandatar i da li će Vlada uspjeti da profunkcioniše kao takva", dodao je Kostreš.

A o njenoj budućnosti, u dijelu javnosti već postoje određene sumnje, kaže Kostreš.

"Koalicija koja je pobijedila na parlamentarnim izborima ne uspijeva da napravi ni jedan potez koji bi u budućnosti garantovali stabilnost i napredak Crne Gore. Dakle, ovdje iz Novog sada i Beograda nam djeluje da je Crna Gora u velikom problemu i da pobjednička koalicija nije dorasla onome što se od nje očekuje", kazao je Kostreš.

A Kostreš, Crnoj Gori želi stabilnu Vladu i dalji razvoj društva. No, strahuje, kako zaključuje, da u periodu koji dolazi to neće imati.


Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније