Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 11. 2020. 21:09 >> 06:50
7

"REZOVI NEMINOVNI"

Revanšizam bi usporio put CG ka EU

Racionalizacija javne uprave je neophodna, rezovi će biti neminovni, istakla je izvršna direktorica CRNVO Ana Novaković Đurović u emisiji "Argumenti" na TVCG. Kako kaže nema dileme da viška zaposlenih ima, no ističe da bilo kakvu sistematizaciju u javnoj upravi, odlazeća vlast može nazvati revanšizmom, na to se, kako je istakla, kalemi nacionalizam, a sve to usporilo bi Crnu Goru ka EU.

 

Ana Novaković Đurović kaže da dolazeća vlada izmjenama brojnih zakonskih tekstova može da napravi otklon od onoga što je radila prethodna vlast.

"Rezovi će biti neophodni, nema dileme da viška ima. Vi i zakonski ako napravite neku sistematizaciju odlazeća vlast će bilo kakvu vrstu rezova nazvati revanšizmom, a na to se sami znate kalemi nacionalizam i eto usporavanja u procesu integracija," navela je ona.

Ona je istakla da je i sektor zdravstva i sektor prosvjete, ali i javna preduzeća, da su bili podložni partijskom zapošljavanju.

"Plodno tle za podjelu partijskog tijela, sve je to prilika za novu vladu, da kroz sve sektore naimenuje one pojedince koji imaju znanje i kojima partija nije preporuka," navela je ona.

Nova vlada treba da bude svjesna da su sve oči uprte u njih i njihov rad, pa bi trebalo dobro da vode računa o narednim potezima, i da ne ide stopama prethodne, kaže Novaković Đurović. Dodaje da je pred novom vladom izazovan period.

Zoran Vujačić iz Građanske alijanse kaže kako se na izborima pokazalo da država nije samo jedna partija.

"Racionalizacija javne uprave bila je i u agendi prethodne vlade, ali to je jako dug i spor proces," ocijenio je Vujačić.

Način na koji se pristupio rcionalizaciji jako je hrabar, kaže Vujačić.

"Ogromni su problemi, ući u takav eksperiment je zaista hrabro, mi im želimo svu sreću, ali to neće biti lako. Koliko će to izaći na dobro vrijeme će pokazati," naveo je on.

Misao partijskog zapošljavanja išla je jako daleko u prethodnoj vladi, smatra Vujačić.

"Nova politička elita bi trebalo da animira akademske građane, da se javljaju i da se njihov glas čuje, i da se tako ide naprijed," naveo je Vujačić.

Dopisnik Politike Novica Đurić ocijenio je da su ocjene često zavisne od onoga kome ih šalju i zavisno od situacije.

"U nepunih desetak dana su promijenili svoj stav, pa su onda evropski zvaničnici rekli da jesu mladi političari, ali da nemaju neko političko iskustvo, ja sam shvatio da nedostaje mudrost. Ovoj vlasti će trebati mudrosti prema unutrašnjim politikama, a tek koliko će im trebati prema vanjskim i evropskim zvaničnicima," kazao je on.

Pozorišna rediteljka Ana Vukotić smatra da svi partijski činovnici očekuju neke nagrade, ali da građani nijesu glasali za to. Crna Gora treba prije svega da nauči, ističe ona, šta je građansko društvo.

"Građani su pokazali da je vlast moguće promijeniti olovkom na izborima. Građani su shvatili da je vlast smjenjiva. Sada se nama dešava jedna velika tranzicija, prvo u našim glavama. Mi smo dobili vlast koji mogu da kritikuju vlast. Do sada je veoma mali broj ljudi kritikovao vlast, jer bi bili proglašavani neprijateljima države. Mi smo na dobitku iako mnogi nijesu htjeli apostole. Sad smo svi nekako spremni da kažemo što mislimo, i to je veliki iskorak," kazala je Vukotić.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније