Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 11. 2020. 13:17 >> 13:17
8

ĐURAŠKOVIĆ

"Najave Krivokapića nastavak marginalizacije Cetinja"

Najava mandatara o izmještanju resora kulture sa Cetinja samo je nastavak politike po kojoj je Cetinje "tek jedno malo selo ispod Lovćena", koju je inaugurisao lider DF čiju listu je predvodio Zdravko Krivokapić. Sve to pa i najava ministarke “4 u 1” oko Mauzoleja nije ništa čudno od nove većine čijoj je ideologiji 90-ih godina prošlog vijeka upravo Cetinje pružilo najveći i najžešći otpor, saopštio je Nikola Đurašković, član Predsjedništva SDP.

"Cetinje je u proteklih 500 godina kao sjedište crnogorske države bilo jedan od najznačajnijih kulturnih centara regije i zbog toga je odluka da na Cetinju bude sjedište ministra i  Ministarstva kulture imala puni smisao. Bez obzira što se vlast DPS-a nije potrudila da vrati značaj našem gradu, već je u proteklim decenijama Cetinje skoro opustošeno, upravo je preseljenje Ministarstva kulture bio jedan od elemenata koji su ukazivali da se stvari mogu pomjeriti sa mrtve tačke i da će naš grad dobiti značaj koji zaslužuju", navodi Đurašković. 

Socijaldemokratska partija je u proteklim decenijama, kako dodaje, bila snažan zagovornik povratka državnih insituticija na Cetinje.

"Naše opredjeljenje je da vanjski poslovi, zakonodovna vlast, Ustavni sud i brojne druge institucije moraju biti onamo gdje imaju puno istorijsko i državno utemeljenje. Ali kako je DPS godinama kršio zakon i odbijao preseljenje Ministarstva vanjskih poslova na Cetinje i pored 2 miliona eura novca građana uloženih u zgradu nekadašnjeg Ruskog poslanstva, istim putem nastavlja nova vlast. Najave o suštinskom preseljenju Ministarstva kulture u Podgoricu su nastavak marginalizacije Cetinja i jasna slika nove "SPC većine" prema Cetinju", piše u saopštenju. 

Podsjeća da je Vinston Čerčil  na predlog ratnog kabineta da smanje izdatke za kulturu i time povećaju sredstva za vojsku odgovorio "a šta ćemo, onda, da branimo".

"Novoj vlasti je izgleda pitanje kulture toliko marginalno da će ukinuti resor, a sjedište ministarsva preseliti u Podgoricu. Što bi rekle perjanice te vlasti "osvježilo je" i to dobro. Znao je Čerčil, a mi ponešto naučili, da stotine godina književnosti, slikarstva, pozorišta, vajarstva, a i samo pismo i običaji čine dušu jedne zajednice, čine njen identitet. A koliko je njima stalo do crnogorskog identiteta vidi se i po predlogu ministarke za koju nijesmo sigurni da li uopšte priznaje crnogorski identitet kao samostalan i evropski, ili ga vidi tek kao "pokrajinski" neke druge zajednice i države. Posebno je važno istaći da nova vlast ovim predlogom krši i Zakon o Prijestonici koji u članu 9 propisuje da se na Cetinju nalazi sjedište Ministarstva kulture", zaključio je Šurašković. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније