Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 11. 2020. 12:13 >> 12:34
15

VARHELJI

Očekujemo kazne za napade na muslimane u CG

Evropska komisija (EK) upoznata je sa incidentima koji su bili usmjereni ka muslimanskoj zajednici u Crnoj Gori i očekujemo temeljnu istragu o ovim slučajevima, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji za TVCG.

"Komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU", naveo je Varhelji, u odgovoru na pitanje poslanika EP lhana Kjučuka i Irene Joveve, koji su ga pitali da li je Komisija upoznata sa antimuslimanskom retorikom u Crnoj Gori i napadima na muslimansku zajednicu koji su uslijedili nakon izbora.

On je naveo da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje efikasna zaštita pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23.

Prema mjerilima iz tog poglavlja, Varhelji je dodao da  Crna Gora mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

"To takođe uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovesti", zaključio je evropski komesar. 

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније