Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 11. 2020. 10:59   >>  11:04 6

BOŠNJAČKA STRANKA

Partijsko zapošljavanje prvi korak nove vlade

Partijsko zapošljavanje po dubini prvi je korak nove Vlade Crne Gore u borbi protiv korupcije, ocijenio je poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović.

Podsjeća kako se ovih da može čuti javno pozivanje na partijsko zapošljavanje "po dubini" i procentualnu raspodjelu funkcija i radnih mjesta.

"Ovi pozivi stižu od političkih subjekata buduće vlasti koji su u prethodnim godinama bili najžustriji u tendencioznim i malicioznim optužbama za partijsko zapošljavanje na račun partija koje su do sada vršile vlast u Crnoj Gori, a ti napadi su bili posebno usmjereni na Bošnjačku stranku", kazao je Smailović.

U fazi haotičnih pregovora o novoj vladi, cilj je, kaže Smailović, "da se podrška uslovi uhljebljenjem partijskog kadra i na taj način zadovolje apetiti brojnih konstituenata vladajuće većine".

"Iako bi pravednije bilo da se zadovolje zahtjevi svih građana, bez obzira na to kojoj partiji su dali podršku na izborima. Očigledno su borba protiv korupcije, te odlučne najave zapošljavanja sposobnih a ne podobnih, kao nekih od primarnih zadataka koje su svi iz trojne koalicije nudili građanima, već na prvom koraku doživjeli krah, upravo od strane njih samih”, kazao je Smailović.

On je istakao da se na ovaj način javno poziva na kršenje zakona koji uređuju zasnivanje radnih odnosa u državnim organima.

"Pokušavajući da na taj način izađu u susret svojim partijskim kolegama i aktivistima, jer nisu uspjeli da u procesu formiranja Vlade izdejstvuju neku od ministarskih funkcija. Osim toga, ostaje nejasno da li su u novoj većini upoznati da se za slobodna radna mjesta, direktorske i pomoćničke funkcije mora raspisati javni konkurs ili oglas sa ciljem da se prijave svi zainteresovani kandidati i izaberu najbolji među njima koji ispunjavaju propisane uslove bez obzira na partijsku ili bilo koju drugu pripadnost, uvažavajući, pritom, srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda koja je definisana Ustavom Crne Gore i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama. U tom smislu, manjinske narode, s pravom, najviše brine to što, očigledno, neće postojati ni najmanja šansa da se zaposle u organima državne uprave, jer na listama i među članovima partija nove većine skoro da nema pripadnika manjinskih naroda, a zapošljavanje će se vršiti po partijskom ključu. Da će logičan slijed događaja biti na štetu građanskog koncepta države jasno je bilo i kada je mandatar Krivokapić saopštio imena budućih ministara, među kojima nema pripadnika manjinskih naroda”, poručio je Smailović.

Prema njegovim riječima, Bošnjačkoj stranci je od početka bilo jasno da će nova vladajuća većina imati ovakav pristup.

"Ostaje da vidimo da li će NVO sektor i nezavisni mediji javno osuditi najave istaknutih funkcionera partija nove vlasti, baš kao što su bili odlučni u osudi i minimalne institucionalne zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda ne reagujući, pritom, na činjenicu da je, i pored određenog pomaka, i dalje prisutan negativan trend zastupljenosti manjina i da u pojedinim državnim institucijama i dalje nema pripadnika bošnjačkog naroda", navodi Smailović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније