Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 11. 2020. 10:09   >>  10:36 5

CRNOGORSKI POKRET

Vladu biraju na 102. godišnjicu Podgoričke skupštine

Skupštinska većina je zakazala sjednicu na kojoj treba da se izabere crnogorska Vlada za 24. novembar, stodrugu godišnjicu Podgoričke skupštine koja je počela da zasijeda upravo toga dana 1918. godine, kazali su iz Crnogorskog pokreta. Oni ocjenjuju da ovim aktom nova većina, interpretira istoriju s početka XX vijeka, s namjerom da legitimiše istovjetne anticrnogorske političke ideje i ideologije u sadašnjosti.

Reagujući na datum zakazivanja Skupštine Crne Gore na kojoj će se birati nova Vlada iz Crnogorskog pokreta su kazali da je to posljednja uvreda upućena ovoj zemlji i svim civilizovanim i lojalnim građanima i a je prelila čašu.

Ona, kažu, priziva intervenciju cjelokupne političke, naučne i kulturne javnosti koja, kako su istakli, mora ustati u odbranu najvećih vrijednosti na kojima počiva naše društvo - slobode, dostojanstva i suvereniteta zemlje.

"Skupštinska većina je zakazala sjednicu Skupštine na kojoj treba da se izabere crnogorska Vlada za 24. novembar, stodrugu godišnjicu Podgoričke skupštine koja je počela da zasijeda upravo toga dana 1918. godine. Ovim aktom ona, ustvari, interpretira istoriju s početka XX vijeka, s namjerom da legitimiše istovjetne anticrnogorske političke ideje i ideologije u sadašnjosti. U konačnici, namjerava da njime legitimiše istovjetno pravo takvoga djelovanje u sadašnjosti", navodi se u saopštenju.

Takvim odnosom prema svojoj državi, dodaju iz Crnogorskog pokreta, "pomjerili su granice morala, aklamirajući veleizdaju kao primjer kako se treba odnositi prema domovini i poželjan način ponašanja".

"Očito, da skupštinska većina, ubrzo i vladajuća, postaje skupina opasnih ljudi opasnih namjera, koja ismijava i vulgarno vrijeđa naš patriotizam, i uopšte naša ośećanja prema domovini. Što je razumljivo jer pravi političke platforme u metropolama stranih država, koje ugrožavaju suverenitet ove zemlje. Očito, Srbija koristi političku situaciju da ustoliči svoj uticaj u zemlji preko te iste buduće vlasti i Crnu Goru dovede u kolonijalni status", ocjenjuju iz Crnogorskog pokreta.

Ovakav odnos skupštinske većine, koja, kkao su kazali, datumom izbora Vlade namjerava da "komemorira" Podgoričku skupštinu, prijetnja je postojanju same Crne Gore koja zahtijeva odgovor.

"Za sada u simboličkoj ravni ali navodi na zaključak da će ubrzo i u stvarnoj. Zato se moramo okupiti oko vrijednosti koje čine okosnicu svakoga civilizovanoga društva da bi smo spriječili slom države i pad u ropstvo beogradskih centara moći", navodi se u saopštenju.

Iz CP poručuju da ne smijemo dozvoliti da zemlja bude simbol nasilja na demokratijom, Crnogorcima i nacionalnim manjinama.

"Zato još jednom pozivamo sveukupnu crnogorsku jasnost da javno ustane u odbranu dostojanstva, slobode i suvereniteta zemlje, dok još nije kasno", zaključuju iz Crnogorskog pokreta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније