Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

10. 11. 2020. 22:07   >>  22:07

SINDIKAT MEDIJA

Prava žena se krše na intervjuu za posao

Radna prava žena najčešće se krše prilikom intervjuisanja za posao i napredovanja, kazala je advokatica Milena Iljazi.

Ona je u intervjuu za Sindikat medija rekla da zaposlene žene nijesu dovoljno hrabre da prijave zloupotrebe poslodavaca i da mnogo radnika, uopšte, nije upoznato sa svojim pravima.

Kako je navela, iako je posljednjih decenija unaprijeđen položaj žena u oblasti rada i zapošljavanja i dalje se nailazi na velike barijere i kršenja prava zagarantovanih Ustavom i Zakonom o radu.

"Najčešće se kroz sisteme intervjua krše prava prilikom zasnivanja radnog odnosa, ili tokom napredovanja, ali to se, nažalost, ne može uvijek ni dokazati jer još vlada princip diskrecionog prava rukovodioca da procijeni što je to najbolji interes preduzeća kojim rukovodi", kazala je Iljazi.

On je rekla da se prava ništa manje ne krše i u dijelu zarada i naknada zarada za rad državnim i vjerskim praznicima, prekovremenog i noćnog rada i prava na odsustvo za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

"Većina ovih kršenja je u privatnoj praksi, ali imamo slučajeva gdje privatni i savjesni poslodavci garantuju veći stepen sigurnosti nego što to rade neke državne kompanije", smatra Iljazi.

Iljazi je navela da u dosadašnjem radu nije primijetila značajnije razlike u povredama radnih prava žena i muškaraca, ali da je takvo stanje promijenila pandemija koronavirusa.

Ona smatra da je sada očigledno veće kršenje prava žena koje su u radnom odnosu.

Prema njenim riječima rijetke su zaposlene žene koje odlučuju da traže zaštitu pred nadležnim institucijama.

"Ne samo žene, nego mali broj zaposlenih uopšte je upoznat sa svojim pravima. Što je manja sredina manji je i stepen spoznaje radničkih prava. Mali broj njih se usudi da, na primjer, od poslodavca zatraži odobrenje godišnjeg odmora ili transformaciju ugovora na neodređeno, upravo iz straha za gubitkom i tog posla", dodala je Iljazi.

Do toga, kako smatra, dolazi zbog nepovjerenja u sistem.

Ona je kazala da institucije treba značajno dublje i ozbiljnije da se bave zaštitom prava radnika, a naročito žena.

"Značajno je pomenuti da veliki broj radi bez ikakve forme ugovora o radu, bez godišnjeg odmora, prava na odsustvo i slobodan dan, adekvatnu zaradu, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno bez minimuma prava, što je alarm za društvo i državu", rekla je Iljazi.

Iljazi je pojasnila da je pojedine povrede radnih prava teško i dokazati.

Iljazi je dodala da je teško dokazati i povrede koje se dešavaju prilikom transformacija ugovora o radu.

“Svaki vid zloupotrebe pravda se prostim prestankom ugovora koji je trajao određeno vrijeme”, kazala je Iljazi.

Kako je navela, poseban slučaj je mobing.

"Odredbe o mobingu za sada su, po mom sudu, ostale "mrtvo slovo na papiru", rekla je Iljazi

 

Iljazi smatra da se na polju zaštite žena mora još raditi i unaprjeđivati zakonodavni okvir, kako bi se ostavilo što manje prostora za proizvoljno tumačenje i izigravanje same suštine zakona.

Ona smatra da će i dalje biti zloupotreba.

Prema njenim riječima, poštovanje prava zaposlenih jedan je od parametara kojim se potvrđuje postojanje pravne države.

Upitana da prokomentariše rad sudova, Iljazi je rekla da ima zadovoljavajuće iskustvo.

“Zaista je primjetno da sudovi pokušavaju da parnice što hitnije riješe. Prosjek trajanja spora je oko godinu. Većina mojih sporova je okončana brzo, uglavnom jer su poslodavci nakon par ročišta uvidjeli svoje propuste pa je dolazilo do poravnanja među strankama što je, svakako, u interesu i suda i nas kao stranaka”, navela je Iljazi.

Iljazi je rekla da planira da, zajedno s kolegama, uradi analizu radno-pravnog statusa žena u Crnoj Gori, s posebnim osvrtom na majke.

“Na taj način ćemo pokušati da zaposlene, a naročito žene, edukujemo o pravima, a kroz izmjene za koje procijenimo da su potrebne pokušamo da se izborimo za bolji položaj zaposlenih”, najavila je Iljazi.

Ona je ženama poručila da se zauzmu za sebe i informišu o sopstvenim pravima.

“Istina, hrabrost i odlučnost naše su oružje”, zaključila je Iljazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније