Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

09. 11. 2020. 07:58   >>  07:58 7

BISERKO

Negiranje crnogorstva utvrdiće identitet Crnogoraca

Negiranje crnogorstva i crnogorske države samo će konsolidovati identitet Crnogoraca, kaža za Pobjedu, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona ističe da Beograd i dalje nije svjestan da je svojom politikom ubrzao učvršćivanje svih identiteta u regionu.

"Poslije Srebrenice, nikada se više ni jedan Bošnjak neće izjašnjavati kao Srbin ili Hrvat. Bošnjački identitet definitivno je zaokružen srebreničkim genocidom. Isto je i sa Crnom Gorom: bez obzira na fluidnost crnogorskog identiteta, negiranje crnogorstva i crnogorske države samo će konsolidovati identitet Crnogoraca. Nažalost, cijenu politike Beograda platiće Srbi u Crnoj Gori, kao što je plaćaju Srbi u Hrvatskoj, na Kosovu, donekle i u Bosni", navodi Biserko.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji za Pobjedu kaže i da je sahrana mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija van svake sumnje bila mnogo više od političkog skupa.

„Osim što je po formi bio duboko arhaičan, a zbog korone i opasan, taj skup je bio repriza antibirokratske revolucije iz 1989. godine“, tvrdi Biserko.

Sve to ukazuje na činjenicu da se Srbija nije pomjerila sa svoje pozicije iz vremena Slobodana Miloševića i da, kako navodi Biserko, svu svoju političku energiju ulaže u projekat koji Srbiju sve dublje vuče u nesporazum sa okruženjem.

"Vrijeme je pokazalo, ne samo sada, da je ideja „svi Srbi u istoj državi“ završavala istorijskom katastrofom. Uprkos tome, u nekim beogradskim medijima, poput emisije „Ćirilica“, mogu se čuti mišljenja onih koji pripadaju akademskoj sferi da „još ništa nije gotovo“ i da „granice nijesu definitivne", upozorava Biserko.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније