Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

09. 11. 2020. 07:01 >> 14:45
8

NIMANBEGU

Nova vlada put ka polarizaciji društva

To što nema predstavnika nacionalnih manjina u sastavu vlade koji je predložio mandatar Zdravko Krivokapić vodiće daljoj polarizaciji društva, a manjine će prema takvoj vladi osjećati veću distancu, kazao je za Pobjedu Genci Nimanbegu, jedan od lidera Albanske koalicije „Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj“.

“To će voditi daljoj polarizaciji u društvu, pored podjela koje su vidljivije na Crnogorce i Srbe. Manjine će osjećati veću distancu prema ovakvoj vladi, što će biti teško popraviti u budućnosti” istakao je Nimanbegu.

Albanska koalicija „Genci Nimabegu - Nik Đeljošaj“ ranije je, kao i druge manjinske partije i koalicije, dobila poziv Krivokapića da bude dio buduće vlade, ali u njegovom prijedlogu ministara nije se našlo mjesto za njih. Nimanbegu i Đeljošaj imali su sastanak sa Krivokapićem povodom njegovog poziva i predali mu dokument sa svojim zahtjevima.

Njihovi zahtjevi odnosili su se, između ostalog, na zaštitu Valdanosa i Solane, izgradnju luke u Ulcinju, proporcionalno učešće Albanaca u svim institucijama, decentralizaciju vlasti u oblastima prostornog planiranja, zdravstva, prosvjete, policije… Tražili su novi zakon o Morskom dobru, završetak procesa raspodjele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, kao i izmjenu izbornog zakona sa ciljem da osiguraju garantovane mandate za Albance.

Đeljošaj je ranije saopštio da je Krivokapić prihvatio njihove zahtjeve, te da bi nacionalne partije trebalo da sarađuju sa novom vladom.

“ Prihvatanje naših prijedloga ne znači da ćemo i participirati u vladi, ali naša je obaveza da se izborimo da programske odrednice koje zastupamo budu prihvaćene od nove većine, a ne da se ponašamo neodgovorno i ostavljamo naše zahtjeve na čekanju i naš narod na cjedilu”, poručio je Đeljošaj.

Kazao je i da će Predsjedništvo donijeti konačnu odluku o njihovom učešću u vladi, ali Krivokapić je prijedlogom imena budućih ministara preduhitrio Nimanbegua i Đeljošaja u toj odluci.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније