Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Anadolija ]

07. 11. 2020. 10:06   >>  21:51 15

NEMA IH U VLADI

"Manjine isključene iz donošenja odluka"

Predstavnici partija nacionalnih manjina u Crnoj Gori neće biti dio Vlade prvi put u posljedne dvije decenije, piše Anadolija.

 

Mandatar Zdravko Krivokapić u četvrtak je predložio ekspertsku Vladu koja će imati 12 ministarstava i u kojoj nema predstavnika nacionalnih manjina.

On je predložio da za ministre budu imenovane nestranačke ličnosti, uz mogućnost da predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bude imenovan za ministra odbrane.

Politički analitičar Boris Raonić pozdravio je odluku mandatara da formira ekspertsku vladu i upozorio da nije dobro što u njoj nema predstavnika manjina. On je istakao da su manjine na taj način isključene iz donošenje odluka na državnom nivou.

Manjine nedovoljno motivisane za ulazak u Vladu

“U trenutku u kome se pozicija moći unutar pravoslavnog bića promijenila, očekivao sam više napora u cilju uključivanja manje brojnih naroda i izjave u izbornoj noći su ulivale povjerenje. Ali mandatar nije uradio dovoljno da manjine motiviše za ulazak u Vladu. Ostaje da samo oni pripadnici manjih etničkih zajednica, aktivni kroz članice vladajuće kolacije dobiju zanačajniia mjesta i tako se izbjegne da ova vlada bude jednovjerska”, kazao je Raonić za Anadoliju.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić upozorio je da će nova Vlada biti prva bez predstavnika nacionalnih manjina od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

On smatra da to pokazuje da nova vladajuća većina nema povjerenja u pripadnike manjinskih naroda.

“Odluka mandatara da u novom sastavu Vlade ne bude ni jednog predstavnika manjinskih naroda, jasan je pokazatelj kako je ova Vlada zamišljena i u kom pravcu će nastaviti da djeluje. Iako ne želimo da prebrojavamo krvna zrnca predloženih kandidata za ministre, indikativno je da među predloženima nema ni jednog predstavnika bošnjačog, albanskog i hrvatskog naroda, koji čine skoro jednu trećinu ukupnog stanovništva Crne Gore“, kazao je Omeragić.

Predstavnici manjinskih stranaka u crnogorskom parlamentu imaju ukupno pet poslanika. Bošnjačka stranka ima tri poslanika, a albanske koalicije "Jednoglasno“ i "Sada je vrijeme“ po jednog predstavnika.

Krivokapić je u petak kazao da će nacionalne manjine biti zastupljene u novoj vlasti nakon konstituisanja Vlade i naveo da je, kako tvrdi, čvrsto opredijeljen da uvaži nacionalnu raznolikost Crne Gore.

Opasnost od nastavka polarizacije društva 

Poslanik albanske koalicije “Sada je vrijeme” Genci Nimanbegu smatra da će Vlada voditi daljoj polarizaciji društva. On tvrdi da je nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori sve vidljiva polarizacija na Crnogorce i Srbe.

“To će uticati i na nacionalne manjine da imaju otklon od ovakve Vlade kao i na rast nepoverenja u njihovu budućnost na ovom području. Konfuzija u vladajućoj koaliciji je tolika da će se politička scena baviti njima, a ne manjinama, a nisam siguran da će se bilo koje odluke u Vladi donositi vizionarski i reformski već će biti samo rezultat kompromisa. U bici za manjiska prava ovo će biti veoma važan period - ne za njihovo ostvarivanje već odbranu”, kazao je Nimanbegu.

Politički predstavnici nacionalnih manjina bili su zastupljeni u prethodnoj Vladi, pa je Bošnjačka stranka imala mjesto potpredsjednika Vlade, ministra saobraćaja i ministra rada i socijalnog staranja.

Predstavnik albanske koalicije bio je ministar za ljudska i manjinska prava, dok je predstavnica Hrvatske građanske inicijative pokrivala funkcije ministra bez portfelja.

Predstavnik manjinskih partija prvi put je imenovan za člana Vlade Crne Gore 1998. kada je funkcioner Demokratske unije Albanaca Luiđ Junčaj imenovan za ministra za ljudska i manjiska prava. Bošnjačka stranka ušla je u Vladu 2009. godine, dok je Hrvatska građanska inicijativa bila dio Vlade od 2012. godine.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније