Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 11. 2020. 12:09 >> 13:44

VARHELJI

EU da pomogne Z. Balkan i tokom drugog talasa

Evropska unija (EU) tokom prvog talasa Kovida-19 obezbijedila je značajnu podršku zemljama Zapadnog Balkana i mora da se pripremi da pomogne regionu i tokom drugog talasa ukoliko to bude potrebno, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći na konferenciji „Zapadni Balkan nakon 2020: Postupci i odluke u vrijeme pandemije“, Varhelji je naglasio je da je region za Evropsku komisiju prioritet od počeka mandata, da je budućnost regiona u EU, „što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Unije“.

Kovid-19 je, dodao je Varhelji, pokazao koliko je ekonomska situacija izazovna, poručujući da oporavak EU mora da bude osmišljen zajedno sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

„Konstatno smo bili uz region tokom prvog talasa, i odmah smo im poslali pomoć u vidu medicinske opreme i podrške ekonomiji. Međutim, vidimo da drugi talas dolazi i moramo da se pripremimo da im pomognemo ukoliko to bude potrebno“, poručio je evropski komesar za proširenje.

Varhelji: Ekonomski plan treba da prate i reforme

Govoreći o konkretnim benefitima nedavno proestavljenog investicionog i ekonmskog plana, Varhelji je istakao značaj infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti povezanosti u regionu.

„Želimo da glavni gradovi budu povezani željeznicom i putevima, kao i sa EU, i plan podržava gradnju crnogorskog autoputa od Bara do Boljara, koji će region integrisati u evropsku mrežu puteva. Takođe nam je cilj da završimo zaobilaznicu oko Niša i da poboljšamo povezanost Srbije i Hrvatske. Željeznica koja povezuje Beograd i Podgoricu će biti u potpunosti rekonstruisana, kao i pruga koja povezuje Beograd i Prištinu“, najavio je Varhelji.

Naglašava da plan podrazumijeva Koridor 8 autoputa, koji povezuje Skoplje i Bugarsku, ali i projekte u oblasti ekologije, digitalne agende, i prilika za mlade. Varhelji međutim upozorava da je ekonkomski plan povezan sa sprovođenjem reformi:

„Implelentacija ekonomskog plana ide ruku pod ruku sa refomama, inače ekonomski plan neće donijeti benefite koje smo predvidjeli“, zaključio je Varhelji.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније