Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine ]

02. 11. 2020. 06:29   >>  08:48 6

VUKADINOVIĆ

CG će dobiti vladu izbornog nepovjerenja

Crna Gora će dobiti vladu izbornog nepovjerenja, koja će predstavljati maksimalan odraz nesaglasnosti između tri koalicije, koje još nemaju ni pravi postizborni koalicioni sporazum, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović.

Komentarišući koncept ekspertske vlade, koji je prihvaćen u petak, Vukadinović navodi da se, “s obzirom na to kako koalicije koje čine novu vlast mijenjaju mišljenje, ne zna šta će biti narednih dana”.

“Danas se ne zna ko će sjutra biti većina. To se mijenja prema određenim nahođenjima. Mislim da će doći do slične situacije kao u Budvi i Kotoru, kada su te partije činile vlast”, navodi Vukadinović, u razgovoru za Dnevne novine.

Vukadinović kaže da su crkveni velikodostojnici insistirali da Zdravko Krivokapić bude na čelu liste, te da on u junu nije ni sanjao da može da dođe u takvu poziciju.

“To je uticaj crkve, koja je diktirala ko će biti nosilac liste. Krivokapić je na čelu, ali se ne pita ništa. Konce vuku Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević. Svako unutar koalicije ko misli da formira vladu bez njih trojice, vara se. To je veoma nestabilna, nefunkcionalna vlada. Crnoj Gori treba funkcionalna vlada, nema vremena da gubi 200 dana ili godinu u eksperimentu ekspertske vlade”, kaže Vukadinović.

On kaže da su pogođeni viješću o smrti mitropolita Amfilohija prihvatili koncept ekspertske vlade, bez velike priče, ali da treba imati u vidu da tri koalicije nijesu napravile izborni rezulatat “za nešto, za boljitak Crne Gore, kvalitet života građana”, već da su “dobili glasove protiv nekoga”.

“To je njihov ključni problem. Sa matematikom od 41 poslanika se i nekako mogu izboriti, ali sa kvalitativnim problemom ne. Ne zna se za šta su dobili glasove, ali se zna protiv koga i protiv čega”, ocjenjuje Vukadinović, koji ističe da će vlada biti formirana.

On ističe da je teško da u nekom sljedećem izbornom ciklusu mogu doći u situaciju da dobiju 41 mandat. Ipak, ocjenjuje da formiranjem vlade, kakva god bila, ne dobij aj u ništa, jer kao partneri neće moći da ostvare maksimalističke zahtjeve.

Prema njegovim riječima, Demokrate se najviše drže po strani.

“Kao da su svjesni toga da će doći do novih izbora. Oni pokušavaju da iz svega izađu neokaljani, kao politička grupacija koja neće mnogo pretrpjeti kod svojih glasača”, navodi Vukadinović.

Kako kaže, sadašnja situacija je prelazni period, te da je moguće da će doći do prestrojavanja.

“Ekspertska vlada je izraz nepovjerenja među koalicionim partnerima. Ti eksperti neće odgovorati nikome,

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније