Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 10. 2013. 19:54 >> 09:59
4

ĐUKANOVIĆ – HOJT JI

Visoki i kvalitetni odnosi CG -SAD

Prvi američki konzul u Crnoj Gori, Hojt Brajan Ji, koga su danas primili predsjednici Vlade i Skupštine, kao i šef crnogorske diplomatije, u Podgorici nije bio od 2005. godine, kada je završio diplomatski mandat. Nedavno je Ji, na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju američkog Stejt dipartmenta, zamijenio Filipa Rikera.

 

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, čestitajući sagovorniku obavljanje nove visoke dužnosti, istakao da njegov izbor predstavlja značajan impuls daljem unapređenju saradnje, koja je započeta dok je Ji službovao u Podgorici.

„Crna Gora je zadovoljna nivoom i visokim kvalitetom bilateralnih odnosa između dvije države i posebno zahvalna na podršci koju SAD nastvaljaju da pružaju reformskim procesima i evroatlantskim ambicijama naše zemlje“, naglasio je Đukanović.

Premijer je, upoznajući sagovornika sa aktuelnim političkim trenutkom u Crnoj Gori i budućim razvojnim planovima, kazao da je naša zemlja, u godinama nakon referenduma, nastavila da posvećeno sprovodi reforme na ekonomskom i političkom planu, koje su joj omogućile da bude stabilno na magistralnom kursu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i da danas i u godinama koje slijede postane najdinamičnija investiciona destinacija u regionu Zapadnog Balkana.

Posebno upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Vlada sprovodi na planu integracije Crne Gore u NATO, s akcentom na četiri ključne oblasti koje zahtjevaju dodatnu pažnju i angažovanje.

Hojt Ji je čestitao predsjedniku Vlade i njegovom timu na ostvarenim rezultatima u procesu integracija i ukupnom napretku Crne Gore od obnove nezavisnosti i saglasio se sa ocjenama o visokom nivou ukupnih odnosa SAD i Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

„Naglasio je, pri tome, punu podršku SAD crnogorskim aspiracijama ka NATO-u, te istakao da je u tom cilju važno usresrijediti napore na ispunjenje svih obaveza koje su zajednički identifikovane i koje su neophodne da bi se pokazala spremnost naše države za članstvo. Posebno treba raditi na podizanju podrške javnog mnjenja članstvu Crne Gore u NATO kao i jačanju vladavine prava. Stoga je uspješna implementacija reformi od naročitog značaja u narednom periodu“.

Kako se dalje navodi u saopštenju, Ji je zahvalio Crnoj Gori na doprinosu koji pruža međunarodnom miru i bezbjednosti, posebno imajući u vidu učešće u ISAF misiji, pohvalio posvećenost Crne Gore dobrosusjedskim odnosima i saradnji, kao i napredak koji je naša država postigla na planu evropske integracije.

„Premijer Đukanović i Hojt Brajan Ji su posebno istakli značaj postojećih partnerskih odnosa kao i stepen otvorenosti i povjerenja koje je izgrađeno u vremenu teških izazova. Istovremeno su naglasili da je odlične bilateralne odnose između Crne Gore i SAD neophodno dodatno unaprijediti i ojačati kroz ekonomsku saradnju, za što postoji veliki potencijal“, zaključuje se u saopštenju.

Crna Gora može da računa na podršku SAD na evroatlantskom putu

Tokom radnog ručka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, Hojt Ji je, kako je saopšteno, ohrabrio Crnu Goru da nastavi svoju posvećenost ispunjavanju obaveza iz evroatlantske agende. On je naglasio  da Crna Gora može da računa na dalju podršku i pomoć SAD na evroatlantskom putu, imajući u vidu snažno partnerstvo i prijateljstvo Crne Gore i SAD.

Lukšić je sagovornika upoznao sa aktivnostima na EU integracijama kao i na planu integracija u NATO, ističući  da je Crna Gora u potpunosti posvećena aktivnostima  iz  ove agende, reformama u ključnim oblastima, te otvaranju javnog dijaloga sa građanima.

Tokom razgovora, Hojt Ji je „iskazao posebno interesovanje  za regionalnu saradnju država Zapadnog Balkana, kao i za ulogu i doprinos Crne Gore njihovom daljem napretku u evroatlantskim integracijama“, zaključeno je u saopštenju iz Lukšićevog kabineta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније