Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović, TVCG

28. 10. 2020. 19:54   >>  19:55 2

FILIPOVIĆ ZA RTCG

Pokušaj da se dođe do kvaziekspertske Vlade

Politički analitičar Ljubomir Filipović ne vjeruje u koncept ekspertske Vlade, naročito, kako navodi, ako se u obzir uzme najava da će se resori dijeliti prema učinku na izborima. U izjavi za Dnevnik, Filipović podsjeća da nova vlast ima još deset dana da oformi vladu, na osnovu roka koji su postavili, i da očekuje miješanje s mnogih adresa.

Komentarišući aktuelni proces formiranja vlade, političkli analitičar Ljubomir Filipović kaže da je teško pratiti i analizirati postupke koji se, kako tvrdi, mijenjaju iz časa u čas.

"Ono što je vidljivo je da je pokušaj da se dođe do neke kvaziekspertske Vlade koja bi bila samo ekspertska u nazivu, a već imamo najavu da će se resori dijeliti prema učinku na izborima proporcionalno snazi subjekata u Parlamentu. Imamo reakcije i kontrareakcije i jako lošu koordinaciju od strane mandatara i vidi se sadašnje odsustvo mitropolita i crkve", navodi Filipović. 

Zbog, kako kaže Filipović, novonastalih okolnosti nema zajedničkog imenitelja koji bi okupio konstituente nove vlasti. Poručuje da imaju još deset dana da formiraju Vladu, shodno roku koji su sebi postavili a uporedo očekuje i pritiske sa raznih strana.

"Danas je direktno Aleksandar Vučić komentarisao formiranje Vlade koji je optužio URU i za to da želi iako ima manju moc da zeli da utice i vlast u Crnoj Gori. URA pod očigledno pritiskom partnera vjerovatno nekih ili medjunarodnih adresa dovedena je pred svršen čin da mora da zahtijeva kontrolu službi bezbjednosti iako smo juče imali najavu da će MUP pripasti DF-u, danas imamo demant", navodi on.

Zbog svega navedenog, Filipović je pesimista.

"Jedan potpuni haos, ukoliko ovako izgleda formiranje Vlade možemo da zamislimo šta će tek biti onoga trenutka kada Vlada bude formirana i kada budu trebali da se uhvate u koštac sa naslijedjenim problemima pandemije i, ekonosmkom i finansijskom krizom."

Zato se Filipović, kako ja zaključio, plaši da su strahovi jednog dijela javnosti - opravdani.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније