Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 10. 2020. 18:33   >>  18:34

DARMANOVIĆ

CG ima najnižu stopu migracije mladih na Balkanu

Bez obzira na to što Crna Gora ima najnižu stopu migracije mladih među balkanskim zemljama ili čak nižu od nekih zemalja EU, trend je i dalje negativan, što znači da na ovaj izazov treba tražiti ne samo nacionalni, već i regionalni odgovor, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Kako navode, Darmanović je učestvovao na online konferenciji „Mladi, migracije i demografski izazovi na Zapadnom Balkanu“, koja je organizovana u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

U fokusu razgovora bila je aktuelna situacija u regionu, kao i utvrđivanje zajedničke strategije za zemlje porijekla i odredišta, posebno imajući u vidu izazove na Zapadnom Balkanu nastale usljed pandemije Covid-19.

Darmanović je ukazao na značaj promovisanja i podsticanja angažovanja mladih širom Evrope, što je, kako je ocijenio, od presudnog značaja u vremenu najizazovnije globalne krize u ovom vijeku.

"Bez obzira na to što Crna Gora ima najnižu stopu migracije mladih među balkanskim zemljama ili čak nižu od nekih zemalja EU, trend je i dalje negativan, što znači da na ovaj izazov treba tražiti ne samo nacionalni, već i regionalni odgovor", kazao je šef crnogorske diplomatije.

On je ocijenio da mobilnost mladih treba olakšati priznavanjem akademskih i profesionalnih kvalifikacija, pri čemu je istakao da su stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta, razvijanje vještina i podsticanje preduzetništva ključni faktori za borbu protiv nezaposlenosti.

Darmanović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da sprovodi politiku koja će odražavati očekivanja, težnje i talente mladih i istovremeno ostati posvećena regionalnoj saradnji pod okriljem EU, u cilju stvaranja njihove bolje budućnosti na Zapadnom Balkanu.

Šef njemačke diplomatije Heiko Mas poručio je da su ključni koraci za Zapadni Balkan sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije, rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i pridruživanje zemalja regiona EU.

Na konferenciji su, osim domaćina i ministra vanjskih poslova Njemačke, učestvovali potpredsjednica Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Majkl Rot, kao i predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније