Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 10. 2020. 14:38 >> 14:38

KRAPOVIĆ PORUČIO

Vladavina prava osnova za transformaciju

Učestvujući na Sedmoj Dunavskoj konferenciji, poslanik Skupštine Crne Gore Dragan Krapović istakao je da je osnova za ekonomsku i socijalnu transformaciju upravo vladavina prava, i da će se toj oblasti u narednom periodu posvetiti posebna pažnja.

 

Tema konferencije bila su „Pametna rješenja za održivi razvoj'', sa fokusom na podsticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja.

Krapović je, između ostalog, ukazao da će Skupština Crne Gore u potpunosti biti posvećena međuparlamentarnoj saradnji, u cilju ispunjavanja zajedničkih razvojnih ciljeva, posebno uzimajući u obzir nove izazove sa kojima smo svi suočeni.

“On je kazao da će tzv. „pametna rješenja“ za održivi razvoj biti značajno podržana, između ostalog, kroz Ekonomski i investicioni plan EU, koji ima za cilj da ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU. U tom kontekstu, poslanik Krapović istakao je važnost evropskog zelenog dogovora, kao i sprovođenja Nacionalne strategije Crne Gore za održivi razvoj do 2030. godine i ciljeva održivog razvoja, Pariskog klimatskog sporazuma i međunarodno dogovorenih ciljeva biodiverziteta”, navoid se u saopštenju.

Takođe, Krapović upoznao je učesnike konferencije da sprovođenje navedene strategije podrazumijeva kontinuirano ažuriranje, na način da se uzimaju u obzir novi Evropski planovi i prakse, kao i nove okolnosti. Ukazano je i na potrebu implementacije rješenja predviđenih digitalnom strategijom EU.

“On je ocijenio da je u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, ekonomske i socijalne transformacije i borbi protiv novih izazova sa kojima se suočavamo, neophodno posvetiti posebnu pažnju jačanju ekonomije znanja i podržati inicijative koje podstiču prenos znanja, njeguju istraživačke i inovacione sisteme i okupljaju akademske i ekonomske zajednice”, kaže se u saopštenju.

Krapović je zaključio da je osnova za ekonomsku i socijalnu transformaciju upravo vladavina prava, i da će se toj oblasti u narednom periodu posvetiti posebna pažnja, kao i da je u ovom izazovnom vremenu neophodna saradnja svih zainteresovanih strana i solidarnost među zemljama, te istakao važnost ove konferencije i komunikaciju između parlamenata.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog sabora, u okviru hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, u formatu videokonferencije, u cilju rasprave o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških kompanija i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u podunavskom regionu.

Učesnici konferencije bili su parlamentarci zemalja članica Strategije EU-a za područje Podunavlja (EUSDR).

Na kraju dogovoreno je da učesnici potpišu zajedničku izjavu kojom se, između ostalog, poziva na unapređenje međuparlamentarne saradnje i razmjenu iskustava i dobrih praksi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније