Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 10. 2020. 06:55 >> 11:33
10

CAMAJ

Albancima važno da se izjasne o naciji i jeziku

Za predsjednika Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikolu Camaja je neprihvatljiv predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se građani na popisu stanovništva planiranom za narednu godinu ne izjašnjavaju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti i o jeziku.

Camaj je za Dan kazao da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitna odrednica nacionalnosti i jezika, te da na osnovu tih podataka manjine obezbjeđuju ostvarivanje osnovnih prava.

"Ukoliko se ne bude znalo koliko manjinskih naroda živi u Crnoj Gori i u kom broju, neće moći ni da ostvaruju svoja osnovna prava, kao i svi drugi građani, čime bi bili diskriminisani. Za Albance je veoma važno da imaju mogućnost da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti i o jeziku, mnogo važnije nego izjašnjavanje o vjerskoj pripadnosti. Takođe, mislim da je to bitno i za sve ostale manjine u Crnoj Gori, ali dok se taj predlog ne definiše u potpunosti, ne možemo ni zauzeti neki konačni stav po tom pitanju. Ali, kako su trenutno stvari postavljene, za mene taj predlog nije prihvatljiv", rekao je Camaj.

Tako odrađen popis stanovništva, bez izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti i jeziku, smatra Camaj, kasnije bi se odrazio na osnovna prava koja manjine treba da imaju na osnovu procenta u jednoj opštini, jednom gradu i, u konačnom, u cijeloj državi Crnoj Gori.

I predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka smatra da izjašnjavanje o vjeri, naciji i jeziku mora postojati kao opcija. Poručio je i da je najvažnije da se popis realizuje u demokratskoj atmosferi.

"Mi razumijemo predlog CDT-a, posebno stanje u našem društvu u kojem će se taj važan posao odvijati. Ipak, on se mora obaviti. Na svima je nama, a posebno na budućoj vlasti, da čitav taj posao bude obavljen u demokratskom duhu i u najkorektnijoj proceduri", rekao je Đeka za Dan.

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da je za njih neprihvatljiv predlog CDT-a.

Oni smatraju da manjinski narod na osnovu podataka sa popisa ostvaruju prava zagarantovana Ustavom i da im to ne može biti uskraćeno. Ističu da se ustavno načelo srazmjerne zastupljenosti ostvaruje upravo na osnovu podataka sa popisa. S.R.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније