Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

25. 10. 2020. 12:50   >>  12:51 12

KNEŽEVIĆ

"Nijesam tražio funkcije u bezbjednosnom sektoru"

Demokratska narodna partija (DNP) nije tražila nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru u novoj Vladi, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadnu ostalim konstitunetima Demokratskog fronta (DF), saopštio je lider DNP-a Milan Knežević.

 

Knežević je kazao da ni on, niti bilo koji funkcioner DNP- a nije tražio nijednu funkciju u bezbjednosnom sektoru, niti da će je tražiti i da je sve drugo notorna neistina i brutalna podmetačina.

„Ali smatram da shodno izbornoj volji građana i političkoj snazi resor MUP- a i funkcija potpredsjednika za reforme sektora bezbjednosti treba da pripadne ostalim konstitunetima u DF- u“, kazao je Knežević u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog zbog čega bi nakon svih ustupaka koje je DF napravio neko to uopšte dovodio u pitanje.

Na pitanje koji bi resori u novoj Vladi trebalo da pripadnu DNP-u, Knežević je odgovorio da iako su konsultacije u punom jeku, sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem još nije razgovor na tu temu.

„Neistina da mi je Krivokapić u ranijim razgovorima na bilo koji način saopštio da ima bilo što protiv eventualno mog ili učešća DNP-a u vladi“, kazao je Knežević.

On je dodao da nema nikakav problem da to Krivokapić javno saopšti i obrazloži.

„Onda ću i ja, i stranka koju predvodim zauzeti stav i prema tome, i prema njegovoj ideji da na stranačkim kvotama budu eksperti koje bi on predložio“, rekao je Knežević.

On je ponovio da on kao predsjednik i stranka koja u Skupštini ima pet poslanika, neće izdati narod koji ih je glasao.

Knežević je rekao i da sigurno neće dozvoliti onima koji su možda prvi put glasali za opoziciju na izborima, ili uopšte nijesu ni bili na izbornim listama, da im drže lekcije o opozicionarstvu i dosljednosti.

„Mi smo našu dosljednost i odlučnost pokazali zajedno sa našim narodom kad je trebalo na “strašnom mjestu biti i postojati” , a ovim komandosima sa društvenih mreža koji se samopreporučuju za ministre toplo savjetujem dok nam mašu CV-ima Druge familije, da prvo uzmu ispisnicu iz Demokratske partije socijalista“, kazao je Knežević.

On je istako da je već javno saopštio da ga ne interesuje nikakva ministarska fotelja.

„Ali dok bude u meni ijednog damara pravednosti boriću se protiv kriminalaca i tajkuna iz DPS- a koji bi sad da prelete u redove pobjednika da nastave šverc, pljačku i poharu ove već ionako uništene države“, rekao je Knežević.

Knežević smatra da treba biti realan i saopštiti da je nakon 30 avgusta urađeno mnogo u pravcu formiranja Vlade i da će partije koje su pobijedile na izborima uraditi sve da u potpunosti ispune očekivanja građana koji su glasali za promjene, i između ostalih i DNP-u ukazali povjerenje.

On je rekao da se u mnogo ozbiljnijim i većim državama sa dugom istorijom parlamentarizma duže čeka i na konstituisanje Parlamenta, a kamoli Vlade.

„Imajući u vidu da buduća Vlada treba da bude sastavljena od konstituenata različitih programskih i ideoloških uvjerenja, onda je sasvim prirodno da taj proces sadrži demokratsko suprostavljanje različitih mišljenja koja bi trebalo da dovedu do izbora Vlade po mjeri građana koji su glasali za nju“, ocijenio je Knežević.

On je kazao da je sasvim izvjesno da se DPS ni u najgoroj hipotetičkoj kombinatorici ne može vratiti na ranije pozicije moći, niti će mu to dozvoliti.

Knežević je naveo da je Krivokapić dobio podršku 41-og poslanika buduće parlamentarne većine da u konsultacijama sa liderima stranaka koje su ga podržale predloži Vladu koja bi u značajnoj mjeri predstavljala izbornu volju građana.

On je istakao da se slaže sa Krivokapićem da je to previše ozbiljan i odgovoran proces da bilo ko može pomisliti da je važniji od izborne volje građana.

„Ili da se bilo ko može poistovjetiti sa Crnom Gorom, i tako svoje lične interese i amonizitete prema pojedincima iz DF-a, SNP-a i ostalih koalicionih partnera prezentovati kao da su nacionalni“, rekao je Knežević.

On je kazao da su od Krivokapića na e-mail adrese dobili nacrt mogućih podjela resora koji sadrži moguća ministarstva koja bi eventualno pripala koaliciji Za budućnost Crne Gore.

„U razgovoru sa kolegama Mandićem, Medojevićem i Jokovićem složili smo se da smo kao predstavnici odgovornih političkih subjekata već napravili određene ustupke, i da očekivanja građana koji su nam dali podršku idu u pravcu poštovanja njihove izborne volje“, naveo je Knežević.

Govoreći o petogodišnjici protesta DF-a, Knežević je kazao da oni predstavljaju jednu od najsvjetlijih stranica u novijoj crnogorskoj istoriji, i da nije bilo njih, ne bi bilo ni 30 avgusta.

„To je sad već nepobitna istorijska činjenica na koju smo bezmjerno ponosni. Niko od nas ne traži ordene, spomenice i funkcije zbog naše beskomprisne borbe, ali svakako nećemo dozvoliti da tekovine ovog veličanstvenog dogadjaja bilo ko dovede u pitanje“, rekao je Knežević.

On je kazao da je DF je i 2016. pobijedio na izborima, ali je da je Milo Đukanović učinio sve kroz montažu državnog udara da preotme vlast i da kroz „višegodišnji sramni i kriminalni postupak u Višem sudu pokuša sve kako bi osudio lidere DF-a i zabranio taj politički savez“.

Knežević je rekao da na sličan način, i danas pojedini neformalni centri moći koji bi da sastavljaju vladu, a nijesu učestvovali na izborima, „žele relativizovati i postupak za takozvani državni udar iako je čitava Crna Gora vidjela istinu“.

„Tako što bi rehabilitovali ulogu i značaj Milivoja Katnića u crnogorskom društvu, ne bi li trgujući kriminalnim presudama sa djelovima korumpiranog tužilaštva zaustavili ulazak DF- a u vladu“, ocijenio je Knežević.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније