Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

21. 10. 2020. 06:40   >>  07:13 21

U NOVOJ VLADI

Kalač: Očekujemo ministarsko mjesto

Stranka pravde i pomirenja (SPP) je u predizbornom periodu ušla u koaliciju sa grupacijom okupljenom oko Građanskog pokreta URA, gdje je unutar koalicije Crno na bijelo postala prirodni dio te platforme, koja je uspjela da bude koalicija koja odlučuje i koalicija koja je istrajala u odluci da napravi novu većinu, kazao Hazbija Kalač, predsjednik SPP-a.

U toj novoj većini, kako je istakao za Dan, SPP kao jedina manjinska partija u Vladi sebe vidi na visokim funkcijama, gdje će pored određenog ministarstva, kao predstavnica naroda koji je značajno procentualno populaciono zastupljen u Crnoj Gori, obavljati još značajnih funkcija u Vladi, i na takav način pravedno iskoristiti novo pozicioniranje radi popravljanja veoma lošeg položaja bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

"SPP je imala nekoliko razgovora sa predsjednikom GP URA i visokim funkcionerima te stranke i primila k znanju da aktuelni trenutak zahtijeva da se uzme u obzir dodatno usložnjavanje situacije. Kao partija smo uporno ostali pri stavu da bošnjački narod u Crnoj Gori treba da ima predstavnike na visokim funkcijama u novom sazivu, i u tom smislu su naši unutarkoalicioni pregovori u toku i još ne možemo izaći sa jasnim i konkretnim rješenjima, ali se nadamo da će se stvari brzo odvijati i da će se doći do konstruktivnih rješenja", kazao je Kalač.

On je dodao da sada "imamo mnogo jasniju situaciju oko sastava buduće vlasti u Crnoj Gori, pošto je Bošnjačka stranka odlučila da ne uđe u novu vladu, što je za njega bilo očekivano".

"Razlozi za koketiranje BS-a su bili pokušaji da se napravi manjinska vlada bez određenih po njima spornih elemenata okupljenih oko aktuelnog mandatara. Jedan od razloga su i tradicionalno dobri odnosi sa DPS-om, sa kojim su učestvovali u dugogodišnjoj vladavini, koja je, pored ostalog, rezultirala i veoma lošim položajem i masovnim siromašenjem i raseljavanjem bošnjačkog naroda iz sredina u kojima čini većinu ili gdje dominantno živi. Tako izražena osjetljivost BS-a na ideološke razlike, pogotovo prema DF-u, priziva sjećanje na dane kada su ideološke razlike sa njihovim tradicionalnim partnerom premošćene tehničkom, a ne ideološkom saradnjom, kada su,interesi,naroda,u,čije ime BS nastupa bili u prvom planu. Ispadi i sporne poruke poslanika DF-a u parlamentu i za SPP su bile ozbiljan znak upozorenja da politika nacionalizma ovdje još živi, ali su argumenti traganja za rješenjima suživota naroda primarni i obavezuju nas da se aktivno suočimo sa realnim svijetom u kojem živimo", rekao je Kalač.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније