Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2020. 14:10   >>  22:43 16

SKUPŠTINA

Zogović na čelu Administrativnog odbora

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović izabran je danas za predsjednika Administrativnog odbora. Parlament je, u nastavku konstitutivne sjednice, izabrao i 12 članova Administrativnog odbora koje su predložili poslanički klubovi, na osnovu zastupljenosti u Skupštini. Glasalo je 66 poslanika, 64 bilo je za, dva protiv, nije bilo uzdržanih.

Za članove su izabrani Radoš Zečević, Vladan Raičević, Dragan Vukić, Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Miloš Konatar, Luiđ Škrelja, Daliborka Pejović, Suzana Pribilović, Damir Šehović, Kenana Strujić Habić i Raško Konjević.

Poslanik Prave CG Marko Milačić poručio je da je i danas veliki datum, jer se formiranjem Administrativnog odbora, kako je kazao, nastavlja konstituisanje vlasti.

“U dijelu konstituisanja Vlade Crne Gore sve ide po planu i moraju da znaju da je ovo proces koji zahtjeva strpljenje, oprez i zrelost svih nas i mislim da ćemo pokazati da smo na visini zadatka i da ćemo u najskorijem periodu imati prvu slobodnu, poštenu vladu Crne Gore”, poručio je Milačić.

Vučurović: DPS se raspada po šavovima; Živković: Probleme ne prebacujte DPS-u

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da lider DPS-a Milo Đukanović opstruira fiormiranje vlasti. Zatražio je i reformisanje RTCG.

Vučurović je optužio Ministarstvo odbrane i ministra da pokušavaju da izazovu nerede na Sinjajevini.

“DPS se raspada po šavovima, ali neki kraci te kriminalne hobotnice i dalje ne miruju”, naveo je Vučurović.

Zbog takvih ocjena poslanik DPS-a Danijel Živković zatražio je, kako je kazao, kaznenu repliku.

“To što vi imate probleme u formiranju vlasti ne možete prebacivati na teren DPS-a”, kazao je Živković i podsjetio da je DPS priznao rezultate izbora, a Đukanović predložio mandatara.

Kaže i da je politika predvođena DPS-om sačuvala mir i multetnički sklad u Crnoj Gori, obnovila nezavisnost, uvela Crnu Goru u NATO i otvorila vrata EU Crnoj Gori.

“Kada govorite o ovoj politici i stavljate znak jednakosti sa nekom zločinačkom organizacijom onda treba prije toga dobro za razmislite. Takav način ponašanja neće biti pozdravljen od građana Crne Gore, pa ni od onih koji vas glasaju”, odgovorio je Živković.

Popović: Počela okupacija, Radunović: Volimo CG više od vas

Lider LP Andrija Popović poručio je da neće podržati imenovanje Zogovića za predsjednika Administrativnog odbora i naveo da je konstituisanjem novog saziva Skupštine počela okupacija Crne Gore.

“To je repriza Podgoričke Skupštine iz 1918.”, poručio je Popović.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je odgovorio da tek sada država Crna Gora nije u opasnosti, a Popoviću poručio da, kako je kazao “ne prepada i ne dijeli građane”.

“Svaki od poslanika pobjedničke koalicije voli više Crnu Goru više nego bilo ko od vas. Crna Gora je država koja treba da služi građanima, a ne vama”, kazao je Radunović.

“Nema nikoga kome je Crna Gora na srcu, a da se nije prepao da ćemo Crnu Goru izgubiti. Možemo se mi praviti ludi i misliti neće se to desiti, mislili smo to i 1918. pa znate kako smo završili”, odgovorio je Popović.

Na početku sjednice konstatovane su ostavka na poslaničke funkcije - Časlava Vešovića, Vlastimira Golubovića, Ivana Vukovića iz DPS-a i Dragoslava Šćekića iz SNP-a.

Bilo je predviđeno da se danas biraju i potpredsjednici Skupštine, ali se od toga odustalo, jer će to, kako je objašnjeno, biti dogovarano pararlelno sa formiranjem vlade.

Milan Knežević iz DF-a je rekao da budući Administrativni odbor neće biti kao prethodni, u kome je, kako je kazao “glavni mitraljezac Luiđ Škrelja”.

"Koga ne bi stiglo njegovo, stiglo bi ga zrno Marte Šćepanović. Takav odbor je, gazeći Ustav i zakone, oduzeo imunitet meni, Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću. Izborom novog Administarstivnog odbora stiču se uslovi da se formira radna grupa kako bi se kroz nezavisnu istragu utvrdila sva nepočinstva bivšeg režima'', kazao je Knežević.

Liuđ Škrelja iz DPS-a je odgovorio Kneževiću da kao osvjedočeni pacifista izjavu da je on mitraljezac smatra uvredom.

''Posebno nakon poziva Kneževića i Mandića na razgovor. Samo ne znam da li je to bio poziv na razgovor sa njihovim ratnim drugovima iz 90-tih godina'', kazao je Škrelja.

Poslanica GP URA Božena Jelušić je poručila da Crnoj Gori nijesu potrebne podjele, kakve su se danas čule u Parlamentu.

"Mi imamo obavezu da se ne vrijeđemo, da sačuvamo u Parlamentu ono što je oduvijek bio - mjesto plemenitih i dobrih namjera", poručila je Jekušić i dodala da su svi u Skupštinu došli da učine nešto bolje za Crnu Goru.

"A ne da se prepucavamo i građanima šaljemo poruku da su možda uzalud krečili. Svi moramo da se vratimo poslu, a posla je mnogo", zaključila je Jelušić.

Dragan Krapović iz Demokrata sopštio je da će podržati izbor Administrativnog odbora.

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније