Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 10. 2020. 14:24   >>  14:35 12

KRIVOKAPIĆ

"Neko će biti obmanut, Episkopski savjet ili građani"

Na redovnoj sjednici Predsjedništva Partije evropskih socijalista održane putem video konferencije, član predsjedništva PES-a Ranko Krivokapić – počasni presjednik SDP-a CG, upoznao je članove najvišeg tijela krovne organizuacije evropskih socijalista i socijaldemokrata sa aktuelnom političkom situacijom u Crnoj Gori, i naglasio da će se u narednom periodu pokazati da li će nova vlast poštovati temeljne principe Ustava Crne Gore.

"Crna Gora je dugo čekala da izvrši mirnu smjenu dominantne partije vlasti kao neizbježan element funkcionisanja i vitalnosti demokratije. Ali naravno kao i drugdje na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori iskustvo je pokazalo da poslije autokratija koje su se obračunavale sa najprogresivnijim djelovima društva prostor mogu iskoristiti i oni koji nijesu progresivne političke snage i prijete temeljima građanske države", naglasio je Krivkapić.

Kako je dodao, činjenica da institucija Episkopskog savjeta, crkve čije je sjedište u drugoj državi, određuje mandatara pokazuje suštinski odnos prema Ustavu Crne Gore novog mandatara i koalicije koalicija.

"Ako se pritom zna da u tom episkopskom savjetu sjede i neki propovjednici rata i razaranja bivše Jugoslavije otvara se očigledan prostor za očekivanje da promjene mogu biti povratak u zlu prošlost. Naravno, nova vlada imaće 100 dana da pokaže da li će obmanuti takav Episkopski savjet ili javnost, obećanjem o poštovanju temeljnih principa Ustava Crne Gore. Oba pravno-politički suprostavljena koncepta ne može ispoštovati", naveo je Krivokapić obraćajući se članovima predsjedništva druge najveće političke snage u Evropskom parlamentu.

Na sjednici je usvojena i PES Deklaracija o vladavini prava u pregovorima o višegodišnjem finansijskom okviru 2021-2027 kao ključnom dokumentu kojim se distribuiraju novčana sredstva za sanaciju krize nastale pandemijom Kovid-19, saopšteno je iz SDP-a.

Deklaracija Partije evropskih socijalista uvodi vladavinu prava kao ključni preduslov za dobijanje finansijske pomoći u odbrani osnovnih demokratskih principa i vrijednosti EU. Time se prioritet ostvarenja vladavine prava još jače pojačava za Crnu Goru i sve zemlje regiona.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније