Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 10. 2020. 13:45 >> 13:45

BARSKA URA

Ko je gradio i ko je rušio most na Željeznici?

Iz barskog odbora Građanskog pokreta URA reagovali su povodom nedavnog rušenja nelegalno izgrađenog mosta u naselju Bjeliše u Baru.

,,Nakon što smo više puta upozoravali na mogućnost izlivanja rijeke Željeznice i opasnosti od poplavljivanja, a sve zbog nelegalno podignutog mosta od strane NN investitora u naselju Bjeliše u Baru, nažalost to se i desilo. Iz razloga da ova naša “priča o mostu” ne ostane samo priča, 17. septembra započeli smo zvaničnu prepisku sa nadležnim i “nenadležnim” organima kako opštinskim, tako i državnim”, saopštili su iz barske URE.

Kako su kazali iz ove partije, prvo su se obratili Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije Opštine Bar.

,,Dobili smo odgovor kojim nas uvjeravaju da o mostu ne znaju ništa i da nisu upoznati ko je investitor, niti kada je most sagrađen”, navodi se u saopštenju.

Potom, kako navode, obraćali su redom, svim instancama, sve do Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

,,Obraćali smo se Komunalnoj policiji, odakle su nas uputili na Urbanističko-građevinsku inspekciju u Baru. Njima smo potom uputili prijavu za nelegalnu gradnju i zahtjev za hitno uklanjanje prepreke na koritu rijeke. Oni su odbili da prime našu prijavu i ljubazno nas uputili na MORT u Podgorici, iako su oni sami dio MORT-a”, kazali su iz barske URE.

Ističu da su, nakon aktuelizacije ovog problema, obratili i zvaničnom prijavom MORT-u.

,,Nakon pojave glasina da su građani koji žive na jednoj strani rijeke samoinicijativno, da bi spriječili stradanje na pružnom prelazu u naselju Šušnj, podigli most kojim prelaze na drugu stranu obale, tj. na put koji je sagradio lokalni DPS, ali samo za građane koji žive sa ove druge strane obale, kao i nakon pojave sukoba između zavađenih građana sa jedne i druge strane mosta, uputili smo zvaničnu prijavu MORT-u. Odatle se niko nije osetio nadležnim i rečeno nam je da se obratimo organima lokalne samouprave. Dakle, krug nenadležnih i neznavenih sada je bio zatvoren”, objašnjavaju.

U međuvremenu, nevrijeme koje se desilo 28. septembra, kada je došlo do izlivanja nabujale Željeznice na put, bilo je samo opomena i uvertira događaju od 15. oktobra u večernjim satima, napominju iz barskog odbora URE.

,,Na teritoriji Opštine Bar samo te noći palo je 87l kiše po m2. Rječica Željeznica pretvorila se u veliku nabujalu rijeku i njeno neočišćeno i mostom prepriječeno korito bilo je premalo da primi toliku količinu vode. Izlivanje se desilo ne samo na okolne puteve, već i na obližnja imanja i kuće građana. I sa jedne i sa druge obale. Ne samo to, nabujala rijeka i velika količina vode nosila je sve pred sobom dok je žurila ka svom ušću, pa je tako sve što joj je bilo na putu poplavljeno i odnijeto. Stradao je i most na šetalištu, kao i obližnji restoran”, navode iz URE.

Iz barske URE smatraju da o ozbiljnosti situacije i o tome kakvu je prepreku zapravo predstavljao ovaj, kako kažu, nestručno, nelegalno i neplanski podignut most, govori činjenica da je već sljedećeg dana u ranim jutarnjim časovima započeto sa njegovim rušenjem.

,,Dakle, mora da se neko pronašao i odjednom shvatio da je nadležan za rušenje. Ali sada se postavlja pitanje - ko? Ko je rušio i o čijem trošku? Ko je odgovoran za nečinjenje i prebacivanje nadležnosti na nekog drugog? Ko će snositi krivicu zbog neblagovremenog reagovanja i troškova nastale štete? Ova i slična pitanja, postavićemo i zvaničnim putem svim gore pomenutim “nenadležnim” organima koji su učestvovali u kruženju i prebacivanju odgovornosti”, ističu oni.

Iz barskog odbora URE napominju još da, ako su te institucije već dozvolile da most nikne bez njihovog znanja, i ako i pored prijava ništa nisu preduzele da ga uklone i spriječe poplavu i nastalu štetu, onda bi barem trebalo da znaju ko je rušio, po čijem nalogu i koliko je to koštalo.

,,Tako ćemo valjda saznati i ko je bio odgovoran za postupanja po našim prijavama. A već znamo ko će sve to platiti. Oni koji već decenijama plaćaju nerad i javašluk nadležnih u Opštini Bar – Barani”, zaključuju oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније