Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

16. 10. 2020. 07:10   >>  17:38 35

PZP PREDLOŽIO MINISTRA

Medojević bi odbranu, Radulović nauku

Pokret za promjene se već izjasnio da bi funkciju ministra odbrane najbolje obavljao predsjednik partije Nebojša Medojević, koji bi ujedno pokrivao i mjesto potpredsjednika Vlade, a da bi resor nauke trebalo da pripadne zamjeniku predsjednika PzP-a Branku Raduloviću.

To je Danu kazala funkcionerka PzP-a Branka Bošnjak, koja je dodala da je ona predložena za resor prosvjete, dok je Veljko Vasiljević predložen za resor održivog razvoja i turizma.

Na zahtjev mandatara Zdravka Krivokapića, sve partije su već dostavile zahtjeve za ministarstva za koja smatraju da imaju kadar dovoljno kvalitetan za čelne pozicije u tim resorima. Međutim, nijedna partija osim Pokreta za promjene (PzP) još nema imena za resore za koja su pokazali interesovanje.

Poslanik PzP-a Branka Bošnjak kazala je da su prilikom odluke o izboru resora birali odbranu, nauku, obrazovanje i Ministarstvo za održivi razvoj i turizam zato što smatraju da imaju ljude koji su najbolji i najkvalifikovaniji za te pozicije.

Istakla je da u partiji imaju mnogo više stručnjaka od predloženih, ali nijesu htjeli da budu neskromni u zahtjevima, već da oni budu u skladu sa izbornim rezultatom.

“Pokret za promjene se već izjasnio da bi funkciju ministra odbrane najbolje obavljao predsjednik partije Nebojša Medojević, koji bi ujedno pokrivao i funkciju potpredsjednika Vlade, da bi resor nauke trebalo da pripadne zamjeniku predsjednika PzP-a Branku Raduloviću, dok smo Veljka Vasiljevića predložili za resor za održivi razvoj i turizam, a mene za resor prosvjete. Smatramo i da Ministarstvo nauke treba da se transformiše u ministarstvo nauke, tehnologije i razvoja i da bi Branko Radulović, redovni profesor na Univerzitetu, potvrđen i u nauci i u privredi, kao dobitnik Avnojske nagrade za najbolju privrednu organizaciju MZT, mogao da kroz to ministarstvo pokrene novi investicioni ciklus nauke u funkciji provrednog razvoja”, rekla je Bošnjak.

Što se tiče predloga da Medojević bude na čelu Ministarstva odbrane, ona je kazala da su se vodili time što ga za tu poziciju preporučuje i što je, između ostalog, dobitnik nagrade za doprinos u borbi protiv korupcije koju dodjeljuje američka agencija za tu oblast.

“Medojević je stručnjak na međunarodnom nivou u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a dugo je bio i član skupštinskog odbora za bezbjednost. Zadužen za demontažu totalitarnog sistema i borbu protiv korupcije, bio bi kompetentan i za potpredsjedničko mjesto, a uz to bi pokrivao i resor odbrane”, kazala je Bošnjak.

Vasiljević bi, tvrdi, poziciju ministra za održivi razvoj i turizam obavljao stručno jer je kao građevinski inženjer i magistar ekonomije potvrđen u praksi, a predao je i doktorsku disertaciju, tako da je vrlo kompetentan i iskusan za taj resor, od menadžerskih vještina do uskostručnih stvari.

“I moja biografija je poznata: doktor nauka sa velikim iskustvom na Univerzitetu Crne Gore (bila sam i član upravnog odbora) i kroz desetogodišnji rad sa Američkim savjetom za međunarodno obrazovanje, jer sam bila koordinator za Crnu Goru. U više mandata bila sam i član skupštinskog odbora za tu oblast. Mislim da je svima jasno da smo birali kompetentne ljude za funkcije za koje smo dali predloge. Kompetentnost i stručnost su nam bile jedine vodilje, ali i spremnost na doprinos koji smo voljni da damo na tim pozicijama”, kazala je Bošnjak.

Kako je istakla, poštovaće svačiji predlog, ali će, ukoliko budu imali konkurenciju u istim resorima od strane drugih partija, morati uporediti biografije, s obzirom da nova vlada zaista traži stručnjake na ključnim pozicijama.

“Pred svima nama je veliki posao i velika odgovornost i vjerujem da ćemo svi, posebno mandatar Krivokapić, donijeti prave odluke, u interersu svih građana Crne Gore”, navela je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније