Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 10. 2020. 11:18   >>  11:18 23

FUŠTIĆ ZAMOLIO

"Građani da mi oproste i da me ne osuđuju"

Miloš Fuštić, koji je iz Demokratske partije socijalista (DPS) prešao u Demokratsku Crnu Goru, kazao je da traži oprost od građana jer je, kako je rekao, godinama bio dio strukture koja je na svaki mogući način uništavala i unižavala Crnu Goru.

On je rekao da razumije burnu reakciju nakon njegovog napuštanja DPS-a. Zamolio je javnost da ga ne osuđuje.

"Najprije, osjećam potrebu da od crnogorskih građana zatražim oprost zbog toga što sam, godinama, bio dio strukture koja je na svaki mogući način uništavala i unižavala Crnu Goru, strukture koja je razarala sve ono što su vijekovima bile njene moralne i civilizacijske vertikale. Jesam, bio sam dio svega toga i izvinjavam vam se", rekao je Fuštić.

"Istini za volju, moram reći da, bivajući dijelom svega toga što je, pokazuje se ovih dana, ostavilo neizbrisivu mrlju na mojoj biografiji, nastojao sam, sve vrijeme, a o tome mogu posvjedočiti moji sugrađani i kolege odbornici u barskoj Skupštini, da, unutar same strukture DPS-a, pružim otpor svim onim odlukama za koje sam smatrao da bi bilo kome mogle nanijeti štetu", kazao je Fuštić.

Nije, kaže on, bježao od konfrontacija sa tadašnjim partijskim saborcima o čemu je, takođe, ostalo pisanih tragova.

"Molim da se prilikom donošenja sudova o meni i mom političkom djelovanju, i to uzme u obzir. Upitaćete: ako sam imao u vidu sva nepočinstva DPS-a, od kojih izdvajam: kriminalna djelovanja od kojih, za neke, postoje i pravosnažne presude, prebijanja građana, prije svega u Budvi, suzavci, širom Crne Gore, upereni od strane DPS-a prema građanima ove države, hapšenja opozicionih poslanika i odbornika, izborni kriminal u produženom trajanju, permanentno izazivanje međunacionalnih mržnji, zašto sam, ipak, i pored svega toga, i dalje ostajao u DPS-u sve do ovog trenutka? Međutim, vi koji ćete me to upitati, previdjećete, svjesno ili nesvjesno, manipulativno djelovanje DPS-a kada vas ubjeđuje da će, izgube li oni izbore, nestati i države Crne Gore. I ne samo to, aboliraćete DPS od svih onih pritisaka i ucjena koje su primjenjivali prema svima, pa i prema meni. Osuđujući mene, učinićete isto ono što sam i ja činio prethodnih godina, dakle, zažmuriti na krivice samog DPS-a za sve ono što nije bilo dobro u Crnoj Gori posljednjih godina i decenija", rekao je Fuštić.

Među svim što je obilježilo njegovo političko djelovanje, najviše mu je, kaže on, krivo ukoliko je sistem vrijednosti koji je promovisao DPS toliko godina, u bilo čemu, natrunio one vrijednosti koje nosi kao čovjek.

"Želim da vjerujem da je taj vrjednosni kapital koji nam je svima urođen odolio svim pokušajima DPS-a da ga razgradi. Nadam se da mi odluka da napustim vlast u Baru i odem u opoziciju u Baru daje za pravo da vjerujem da je moj sistem vrijednosti ipak odolio onom izopačenom sistemu vrijednosti koji je tadasnja vlast, pokazalo se, srećom - bezuspješno, pokušavala, sa velikom upornošću, da nametne Crnoj Gori i njenim građanima. ;oje napuštanje DPS-a prvi je korak u potvrđivanju istine da je ona moralna supstanca koja vijekovima krasi Crnu Goru i sve njene građane, izdržljiva, neposustala i neuzmakla, uprkos svim nasrtajima na nju. Vjerujem da ću svojim daljim političkim angažmanom biti u prilici da dokažem svoju privrženost Crnoj Gori kao kući u kojoj se za obraz daje sve, a obraz ne daje ni za šta", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније