Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

11. 10. 2020. 08:18 >> 16:31
10

VUJOVIĆ

Ako želi Krivokapić može konsolidovati SDP

Socijaldemokratska partija ima samo jednog lidera, Ranka Krivokapića. On može donijeti konsolidaciju partiji i pokušati da proširi biračku bazu. Pitanje je, međutim, da li on ima entuzijazma i energije da reformiše partiju koja je u krizi velikim dijelom i zbog njegove krivice, ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, izvršni direktor Centra za monitoring, poručujući da SDP-u prijeti gašenje, te da bi za tu partiju bilo najbolje da bude dio nove objedinjenje socijaldemokratske partije sačinjene, pored njih, još od DPS-a i SD-a.

Rukovodstvo SDP-a podnijelo je ostavke zbog lošeg rezultata partije na parlamentarnim izborima 30. avgusta. Predsjednica Draginja Vuksanović- Stanković povukla se sa tog mjesta, iako je izabrana tek nešto više od godinu, kao i zamjenik predsjednika Raško Konjević. Glavni odbor odlučio je na sjednici 4. oktobra da vanredni partijski kongres bude održan za dva mjeseca.

Komentarišući dešavanja u SDP-u Zlatko Vujović kaže da ta partija „već izvjesno vrijeme prolazi kroz krizu, i pored dobrog rezultata na parlamentarnim izborima 2016, i još boljeg rezultata njihovog predsjedničkog kandidata na izborima 2018. godine“.

Ne vjeruje im ni bivša, ni sadašnja vlast

"SDP poslije izlaska iz vlasti traži sebe, pokušava da izgradi jasan identitet, ali neuspješno. Sa jedne strane mu ne vjeruju partije nekadašnje vlasti, a sa druge, ni partije nove vladajuće koalicije", kaže Vujović.

Smatra da SDP nije uspio da proširi bazu svoje podrške.

"Na ovim izborima bilo je više nego očigledno kako SDP i Ura pokrivaju isto biračko tijelo. I u tom sukobu lideri SDP-a su previše ličili na DPS, te je tako bio neminovan ovakav rezultat. Neiskusno, tokom kampanje, poslali su jasnu poruku da nakon izbora očekuju da formiraju vlast sa DPS-om. Sa druge strane, Ura je uradila suprotno – saopštila da će u vladajuću koaliciju samo sa koalicijama predvođenim DF-om i Demokratama. I čini se da je taj momenat presudio. Iz tog malog, a veoma volatilnog dijela biračkog tijela, veći dio je otišao Abazovićevoj koaliciji", istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, sama kampanja SDP-a bila je prilično loša, sa nejasnim porukama, ali najviše joj je, kako kaže Vujović, falio snažan lider.

"Nažalost, i pored nespornih kvaliteta Vuksanović-Stanković, kontroverznost njenog supruga nanijela joj je nepopravljivu štetu. U slučaju SDP-a pokazalo se da je odlazak Krivokapića sa liderske pozicije bio preuranjen, odnosno u lošem trenutku. SDP nije bio spreman da preuzme razočarane birače DPS-a iako se nadao tome", kazao je Vujović.

Istakao je da je pitanje koliko SDP ima snage da i dalje ostane u opoziciji, s obzirom na očekivanja njihovih aktivista i rukovodstva koje je naviklo na dug boravak u vlasti.

-"SDP-u se otvara prostor da privuku dio nezadovoljnih birača SD, DPS, ali moguće i Ure, ako bi se dio njihovih birača razočarao nakon početne euforije oko ulaska u vlast. Međutim, za takvo nešto im treba novo rukovodstvo sa jakim liderom. Partija ima samo jednog lidera – Ranka Krivokapića. On može donijeti konsolidaciju partije, i pokušati da proširi biračku bazu. Pitanje je da li on ima entuzijazma, energije da reformiše partiju koja je u krizi jednim velikim dijelom i zbog njegove krivice", istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, za SDP bi bilo najbolje da bude dio nove objedinjenje socijaldemokratske partije sačinjene još od DPS-a i SD-a. Vujović, međutim, kaže da to nije toliko realan scenario.

"SDP-u prijeti tiho gašenje. Alternativa mu je integracija u veću partiju, odnosno životarenje ako uspije biti dio neke veće koalicije. Nažalost, teško da su i u ovoj partiji spremni za neki veliki restart, tako da je realnije očekivati neko prilično limitirano osvježavanje, sa skromnim učincima po rejting partije ", dodao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније