Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2020. 14:50   >>  14:50 1

ĐELJOŠAJ PORUČIO

Ponuda Vukovića neprihvatljiva za Tuzi

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj poručio je gradonačelniku Glavnog grada Ivanu Vukoviću da o Tuzima ima ko da brine, te da se Vuković pobrine za građane svoje opštine. Tvrdi da mu ponuđena neprihvatljiva ideja za izmjenu teritorije koja bi značila pogoršanje odnosa između građana Kuča i Malesije.

Iz Glavnog grada juče je saopšteno da Đeljošaj odgovornost za sopstvenu” menadžersku jalovost i najavljenu izdaju političkih interesa” naroda koji predstavlja, pokušava maskirati napadima na druge, i to na one od kojih je godinama unazad imao najviše koristi. Već neko vrijeme,kako tvrde, proces razgraničenja i podjele imovine između Podgorice i Tuzi opstruira upravo sam Đeljošaj.

Đeljošaj ponavlja da  Opština Tuzi ima zakonom definisanu teritoriju sa Glavnim gradom.

“Predložena nam je ,,džentlmenska”, za nas neprihvatljiva ideja za izmjenu teritorije, koju su predložili gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici, a za nas bi ovakva ponuda značila pogoršanje odnosa između građana Kuča i Malesije, međutim mi smo to uvidjeli i nemamo apsolutno nikakav problem sa Kučima. Ono što je jasno vidljivo, jeste činjenica da sa druge strane imamo nekoga ko ne posjeduje poznavanje osnovnih pravila koja su definisana Zakonom o lokalnoj samoupravi”, navodi Đeljošaj.  

On tvrdi da sve komunalne poslove koje su d.o.o. Glavnog grada obavaljali i obavljaju ne teritoriji Opštine Tuzi, su uredno naplaćeni te da se ništa ne radi besplatno u Tuzima

“Ostvaruje se ogroman prihod koji je sigurni smo, veći neko rashod. Svjesni smo činjenice da ste planirali da zadržite d.o.o, koja prihoduju a da nam prebacite ona koja imaju troškove, možda su u Glavnom gradu mislili da mogu da se služe prevarom međutim, budite ubijeđeni, da Opština Tuzi i njeni građani neće moći biti prevareni i iskorišćeni, kao što je to bio slučaj do skoro”, poručuje Đeljošaj.

Pominjanje pomoći u toku karantina, je prava slika i prilika ko su zapravo oni koji ovu pomoć sada koriste kao pokriće za loše pregovaračke poteze, tvrdi on.

“Što misle građani Opštine Tuzi o izvšnoj vlasti u Tuzima i predsjedniku lično, govore rezultati izbora od prije mjesec dana, između ostalih i u Opštini Tuzi, i znamo da su dobri rezultati bolna činenica za gradonačelnika i sve koji su pobornici sličnih ideja”, naveo je on.

On tvrdi da je Glavni grad pokušao da uzme 400 hiljada eura za put od Zatrijebča do Korita.

“ Više od tri mjeseca je prošlo od donošenja Zaključka od strane Vlade Crne Gore kada su navedena sredstva prenesena na račun Glavnog grada, i tek sada ste se sjetili da najavite radove. Ubijeđeni smo da će Vlada prepoznati namjere i da će vam ista sredstva oduzeti i prenijeta Opštini Tuzi jer je to opština u kojoj navedeni radovi treba da se realizuju. Smatramo da Glavni grad u Tuzima nema više što da radi, ovo je naša teritorija i naša briga, vi brinite o vašim građanima”, navodi Đeljošaj.

On napominje da je zajednička imovina velika i jako vrijedna.

“Valjda niste mislili da ćete sa dva, tri kamiona da podijelite imovinu sa Opštinom Tuzi. Protom ste ,,džentlmanski” željeli da nam oduzmete d.o.o. ,,Deponija”, a osim toga istu ste htjeli da nam platite sa par miliona eura. Zar ste mislili da jedna firma koja vrijedi preko 15 miliona može da se pregovara na takav način, zahvaljujemo se na takvoj ponudi, nijedan građanin Tuzi je neće prihvatiti, čak ni odbornici DPS-a, iako ste ih nudili da dignu ruku odobravanja na sve što vi kažete”, navodi Đeljošaj.

Kazao je I da većeg neprijatelja od gradonačelnika i njegove politike trenutno Albanaci i Opština Tuzi  nemaju.

“Nikad do sad niko od novijih predstavnika vlasti nije pokušao da otuđi novac koji pripada Opštini Tuzi dok vi jeste, niko od njih nije vršio pritisak na ,,13. jul Plantaže“ a.d. da Opštini našoj ne uplaćuju poreze. Niko do sad nije uticao na to da preduzeća - (d.o.o.) Glavnog grada ne plaćaju poreze i koncesije Opštini Tuzi, niko od njih nije otuđio zajedničku imovinu i pokušao da napravi od naše opštine mjesto otpada. Upravo suprotno, podržali su osnivanje Opštine Tuzi, podržali izvršnu vlast u Tuzima, izašli u susret sa mehanizacijom koji ste nam vi oduzeli tako što nikad nijeste bili spremni na korektan dogovor, svojim argumentima i djelima pokazujete neprijateljski stav prema našoj opštini i našem narodu”, kaže on.

I danas predstavnici Opštine Tuzi javno ističu da su za dogovor.

“Teritoriju Opštine Tuzi je odredila legislativa i Uprava za nekretnine, na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Sve što je na našoj teritoriji je naše, a što ja na teritoriji Glavnog grada je vlasništvo Podgorice, i eto, imamo odmah dogovor”. Kaže on.  

Opština Tuzi je nudila popis kompletne imovine koja se vodi na Glavni grad i podijelu na osnovu procentualne zastupljenosti po teritoriji i stanovništvu, ali, tvrdi Đeljošaj, ni to nije prihvaćeno.

“Sve što smo naveli stoji na pregovaračkom stolu, međutim nijedno validno i valjano rješenje za vas nije opcija, već želite da se poslužite otimanjem. Za kraj, smatramo da najveći problem leži u svijesti gradonačelnika Podgorice i njegovih pobornika, koji Tuzi vide kao nešto strano a sve što nama pripada vide kao da je izgubljeno i kao nešto što ne pripada državi Crnoj Gori. Za liječenje ovakvih stavova i razmišljanja na raspolaganju ima drugih, adekvatnijih adresa, to nije politika. Tuzi su opština u Crnoj Gori i sve što se nalazi u ovoj državi jeste od zajedničkog interesa i biće uvijek tako za sve dobronamjerne opštine i građane Crne Gore”, zaključio je Đeljošaj.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније