Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2020. 10:39   >>  10:45

SDP

Na putu ka EU, sprovoditi a ne simulirati reforme

Crna Gora u narednom periodu mora promijeniti odnos prema evropskim integracijama, sprovoditi a ne simulirati reforme kako je to radila dosadašnja vlast što se potvrđuje i u najnovijem izvještaju Evropske komisije, poručili su iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP).

"Zaglavljenost u EU integracijama je posljedica intenzivnog nazadovanja u svim ključnim oblastima od kojih zavisi naš napredak u ovom procesu. Kada se urušavaju osnovni principi demokratije i pravne države, kada se samo gomilaju afere bez epiloga, kada se zarobljavaju institucije, kada u medijskim slobodama imate stalno nazadovanje onda se ne mogu ni očekivati bolji rezultati od ovih koje trenutno imamo", navode iz SDP-a.

Crna Gora ulazi u 9. godinu pregovora sa EU, a da, kako ocjenjuju iz SDPa, nije prevazišla ni početne boljke svog političkog sistema iz perioda otpočinjanja procesa pridruživanja.

"Naprotiv, mnoge pogrešne prakse su samo unaprijeđene do nivoa da  smo danas umjesto nekadašnjeg 'lidera u regionu' postali sinonim za 'hibridni režim' i 'zarobljene institucije'", dodaju iz SDP-a.

Iz te partije ističu da su uvijek bili zagovornik do kraja inkluzivnog i konstruktivnog pristupa kada je riječ o procesu evropskih integracija. Poručuju da će takav pristup imati i ubuduće.

"Naša evropska budućnost nije pitanje nijedne partije ili vlasti već interes cijelog društva i zato se ovom procesu mora pristupati kao prema prioritetnom državnom interesu i u tom pravcu i djelovati", istakli su.

Crnoj Gori je, smatraju, potreban pravi i iskreni dijalog svih političkih subjekata na ključne teme i pitanja od čijeg rješavanja zavisi deblokada puta ka EU.

"Crna Gora već ima pozitivna iskustva postizanja širokog konsenzusa oko EU pitanja", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a navode i da su u svim tim prilikama imali ključnu ulogu - "i 2011. kada je trebalo omogućiti dobijanje pregovora sa EU i 2013. kada je dogovor vlasti i opozicije bio uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24".

Izazovi pred konceptom evropske Crne Gore su, kažu, brojni.

"Od autokratije, korupcije, kriminala do ponovo probuđenog nacionalizma i velikodržavnih tendencija koje su nas 90-ih godina, umjesto u EU, odveli u sveopšti sunovrat. Crna Gora nema vremena da čeka jer je evropska budućnost uslov i demokratskog i ekonomskog progresa i naše države i regiona u cjelini", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније