Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

06. 10. 2020. 18:29   >>  07. 10. 2020. 06:36 3

DRLJEVIĆ

Još uvijek realno da do 2025. budemo u EU

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević kazao je da novi Izvještaj EK o Crnoj Gori dobijamo u posebnom političkom trenutku, imajući u vidu nedavno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Istakao je da uvijek može bolje, ali i da možemo da postignemo da do 2025. budemo članica EU.

"S posebnim zadovoljstvom ukazujem na činjenicu da su izbori protekli u demokratskom ambijentu, u skladu s međunarodnim standardima i bez većih nepravilnosti, uz visoku izlaznost i puno poštovanje volje građana. Novi Izvještaj EK upravo potvrđuje da su izbori bili kompetitivni a kampanja je sprovedena u mirnoj atmosferi, a ton kojim je pisan upućuje na demokratsko sazrijevanje crnogorskog društva, na šta smo naročito ponosni", rekao je Drljević na pres konferenciji pvoodom predstavljanja izvještaja.

Sada, kako je rekao, očekujemo formiranje nove Vlade, koja će, uvjeren je Drljević, nastaviti proevropski kurs, s težnjom za ostvarenjem Crne Gore kao prve naredne članice Evropske unije, vodeći se, u prvom redu, najboljim interesom građana.

-Za uspjeh u ovom procesu, od nove Vlade i novog saziva Skupštine očekuje se da demonstriraju odlučnost i punu posvećenost agendi pristupanja EU. Za to je, pored ostalog, neophodan dalji dijalog na planu unapređenja izbornog zakonodavstva, kao i stvaranje uslova za popunjavanje čelnih pozicija u sistemu pravosuđa - naveo je Drljević.

Kazao je i da je izvještaj notirao nemogućnost da se tokom 2019. godine, izaberu ključne pozicije u sudstvu, što je kako je kazao, rezultiralo vd stanjima.

Kada je riječ o poglavljima 23 i 24, Drljević je podsjetio da je u Izvještaju je ocijenjeno da su poboljšani kapaciteti institucija u oblasti suzbijanja korupcije.

"Smatramo veoma značajnim što su u Izvještaju prepoznati napori crnogorskih institucija na planu borbe protiv organizovanog kriminala, k, međunarodne saradnje policije i učešća u međunarodnim akcijama suzbijanja kriminala, što je dovelo do velikih zapljen. Uz to, potvrđen je solidan bilans rezultata u pogledu pravosnažnih presuda u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, pranja novca i krijumčarenja cigareta", kaže Drljević.

Drljević je kazao i da, temeljnom analizom Izvještaja EK, uviđaju, da su kako je rekao, u dosadašnjem reformskom procesu postigli značajne rezultate.

"Uvjereni smo da ćemo se već u toku njemačkog predsjedavanja EU, približiti ispunjenju privremenih i dobijanju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, čime će se stvoriti pretpostavke za zatvaranje poglavlja kod kojih je postignuta interna spremnost. Izvještaj, s druge strane, ukazuje na određene sistemske nedostatke i preporuke za unapređenje koje ćemo razmotriti s posebnom pažnjom", rekao je Drljević.

Svjesno smo, rekao je slabosti sistzena, koje je pottebno ukloniti kako bi se nastavilo sa uspješnim procesom ka EU.

"Ponovno imenovanje pojedinih predsjednika sudova, nedostatak uređivačke nezavisnosti RTCG, hapšenje urednika portala to su samo neke od negativnih kvalifikacija i tome treba posvetiti posebnu pažnju i dati adekvatan odgovor", zaključio je Drljević.

Aleksandar Drljević je, rekao da uvijek može bolje ali je rekao i da možemo da postignemo da do 2025. budemo članica EU.

"Dobili smo čvrsta uvejravanja da su vrata EU otvorena za države Balkana i mislim da je ovaj cilj moguće dostići. Puno je urađeno i naši građani očekuju to od nas", rekao je Drljević.

Novi parlament da pokaže posvećenost reformama

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa kazala da izvještaj o Crnoj Gori, koji je danas predstavljen, sadrži niz preporuka i smjernica koje svi relevantni politički akteri treba da ispune, i zajednički rade kako bi ostvarili brz napredak u reformama koje su neophodne za pristupanje EU.

"Cilj nije samo da Crna Gora brže napreduje na putu ka EU, ili da zatvori ovo ili ono poglavlje, več će svaka uspješno sprovedena reforma značiti bolji život građana Crne Gore", rekla je Popa na konferenciji za medije.

Kada je riječ o političkim kriterijumima, Popa je kazala da je prepoznat nedostatak dijaloga i nepovjerenje među poltiičkim akterima.

"Sveobuhvatna revizija izbornog okvira još nije sprovedena. Izbori su rezultirali do sada nezabilježenom promjenom u sastavu nove vladajuće većine. Sada je vrijeme da novi parlament afirmiše široki međunarodni konsenzus, i pokaže u praksi posvećenost reformskoj agendi Crne Gore", navela je Popa.

Vladavina prava je, kako je kazala ključno mjerilo napretka Crne Gore.

"U tom smislu izvještaj prepoznaje ograničeni napredak koji je ostvaren u poglavlju 24. Prošlogodišnje preporuke koje se tiču pravosuđa su samo djelimiočno tretirane, dok izazovi u pogledu nezavisnosti, profesionalizma efikasnosti i odgovornosti i dalje ostaju", istakla je Popa.

Bilo je, kako je kazala, određenih pozitivnih pomaka u borbi protiv korupije, ali izzaovi i dalje ostaju u pogledu nezavnistosti, kredibiliteta i određivanja prioriteta od strane Agencije za sprečavanje korupcije.

Pohvalila je usvajanje Zakona o istopolnim brakovima, čime je, kako je kazala, Crna Gora prva zemlja u Evropi koja je usvojila takav zakon.

Popa je kazala i da već više godina za redom, nije registrovan napredak u pogledu slobode izražavanja.

"Iako su usvojeni revidirani medijski zakoni, to je ostalo u sjenci hapšenja i postupaka pokrenutih protiv urednika portala i građana zbog saržaja koje su objavljivali u toku 2020. godine", navela je Popa.

Sa aktuelnom vlašću o vladavina prava i slobodi medija

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da dolazi u Podgoricu i petak i da se nada da će se sresti sa liderima novoformirane većine koja bi trebalo da osnuje Vladu. Takođe, rekao je da će razgovarati i sa predstavnicima još uvijek aktuelne Vlade.

"Prvo ću se sresti sa predsjednicima i želim da vidim kakvo je mišljenjje svih njih i želim da vidim predstavnike Vlade koja obavlja svoju funkciju još uvijek i razmotrimo pitanja koja se tiču vladavine prava i slobode medija", rekao je Varhelji.

On je rekao je da je komisija kada je preuzela mandat kao priotritet postavila povećanje angažman na Zapadnom Balkanu i da se direktno uključe u komunikaciju sa partnerima, ne samo kada je u pitanju proširenje, već i kada je u pitanju ekonomski oporavak regiona. Zbog toga je, kako je kazao, opredijeljeno devet milijari eura do 2027. godine.

"Ovo je time važnije, jer je koronavirus krupan izazov i želimo da se što prije oporavimo od toga. To je naš prioritet, da zajedno osmislimo plan oporavka Balkana", rekao je Varhelji.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније